Метеорити пренесли семената на живота от Марс на Земята, твърди геохимик
Метеорити пренесли семената на живота от Марс на Земята, твърди геохимик / ThinkStock/Getty Images

Налице са доказателства, че земният живот може да е започнал на Марс. Водещ учен твърди, че един от елементите с изключителна важност за възникването на живота е съществувал единствено на повърхността на Червената планета, пише The Guardian.

НАСА планира да създаде колонии на Марс до 25 години

Геохимикът проф. Стивън Бенър смята, че "семената" на живота са пренесени на Земята чрез метеорити, изхвърлени от Марс при космически сблъсък или вулканично изригване. Като доказателство той посочва окислената форма на минерала молибден, за който се смята, че е катализаторът, помогнал на органичните молекули да се превърнат в първите органични структури.

На Марс имало езера, смята НАСА

"Само при висока степен на оксидация молибденът е бил в състояние да повлияе на формирането на живота", казва Бенър. "Тази форма на молибдена не е съществувала на Земята, тъй като преди три милиарда години на повърхността на Земята е имало съвсем малко кислород, но на Марс имало достатъчно. Това е още едно доказателство, подкрепящо тезата, че животът по-скоро е дошъл на Земята с марсиански метеорит, а не е започнал на тази планета."

Учени лансират нова опция за търсене на извънземен живот

Всички живи организми се състоят от органична материя, но само добавянето на енергия не е достатъчно, за да могат органичните молекули да създадат живот. Оставени сами на себе си, органичните молекули се превръщат в нещо, което по-скоро прилича на асфалт или катран, казва проф. Бенър.

Български уред ще измерва радиацията на Марс (ВИДЕО)

По думите му "определени елементи могат да контролират склонността на органичните материали да се превръщат в катран, особено молибденът и борът, и затова се смята, че минералите, съдържащи двата елемента са фундаментални за възникването на живота." Анализ на марсиански метеорит показва, че на Червената планета има бор, а вероятно там е имало и окислена форма на молибдена, изтъква проф. Бенър.

Източник: Фокус