Учени създадоха устройство, което ще спаси безброй петлета от злата участ да бъдат убити скоро след като се излюпят. Революционното откритие бе представено по време на Международната Зелена седмица в Берлин.

Как се промени светът през 2016 година (ВИДЕО)

Изследователска група от университетите в Лайпциг и Дрезден са разработили устройство, което може да определи пола на пилешкия ембрион още три дни след началото на процеса на инкубация. С помощта на лазер се пробива малка дупка в черупката на яйцето, през която прониква специален лазер.

По този начин се анализират кръвните клетки на ембриона и се определя от какъв пол ще бъде пилето. „Това е метод, който се нуждае само от секунди. След процедурата „мъжките" яйца просто няма да бъдат върнати в инкубатора, а женските ще се излюпят, за да станат по-късно носачки например", обясни професор от екипа.

7-те най-значими открития на човечеството

Всяка година само в Германия се избиват около 45 милиона новоизлюпени мъжки пилета, тъй като не дават толкова сочно месо като женските, а и не могат да снасят. Учените вярват, че чрез тази технология ще бъдат спасени безброй петлета от злата участ.