/ iStock/Getty Images
Vivacom е работодател, който проявява смелост и отговорност, инвестирайки време и усилия в обучаването на млади бъдещи професионалисти. Стотици ученици и студенти от технически учебни заведения могат да трупат знания и опит  в сферата на телекомуникациите, учейки се от едни от най-добрите специалисти.
 
Възможностите за развитие в компанията са факт, благодарение на двете програми на Vivacom - „Практиканска програма“ за ученици от 10, 11 и 12 клас и „Vivacom техническа академия“ за студенти от Техническия университет в София.

Практиканска програма за ученици от технически училища

Това лято се проведе петата практикантска програма на Vivacom, която е част от фокусираните усилия на телекома да развива млади таланти в един от най-динамичните сектори. Програмата даде възможност на над 230 ученици от градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора за ранно кариерно ориентиране. Те бяха подкрепени от ментори от Vivacom, специалисти в своите области.

Учениците от 10, 11 и 12 клас отделят две седмици от лятната си ваканция, за да се потопят в ежедневните задачи и реалната работна атмосфера в ключовите технически дирекции във Vivacom -  Предоставяне и поддръжка на услуги, Оперативно управление на мрежата, Фиксиран достъп и Информационни технологии, а оттам да почерпят опит от най-добрите в сектора.

Vivacom


Как преминава един работен ден на практикант във Vivacom

Пътят на всеки един практикант преминава през всекидневно обучение от опитен менторски екип и възможност да се докосне до най-новите технологии в сектора. Учениците наблюдават работния процес в компанията в даден отдел, попиват знания и след стриктен инструктаж участват в малки задачи в обезопасена среда. 

Денят на един практикант във Vivacom е динамичен и следващ стриктен график. Всеки ден практикантите трупат знания за света на телекомуникациите – запознават се отблизо с най-новите технологии и разбират как работата трябва да е ориентирана към клиентите. Така придобиват не просто опит, но и умения как да удовлетворяват специфични нужди, за да се предостави най-доброто клиентско изживяване. 

Практикантска програма на Vivacom безспорно е летящ старт за учениците, които са любознателни за света на технологиите.

Инженер за един ден във Vivacom

Едно от най-интересните образователни изживявания за всеки млад човек е да се постави „в обувките“ на професионалист. А какво е да бъдеш инженер за един ден?
 
Учениците имат уникалния шанс не просто да добият практически опит в новаторска работна среда, но и за половин месец да се поставят на мястото на ключови специалисти във Vivacom. Така те придобиват неповторимата възможност да разберат какво е да си инженер.
 
„За нас е чест, че сме част от този процес, а именно първите стъпки в кариерния път на толкова будни млади хора. Телекомуникациите са високотехнологичен бранш и затова е важно за всеки млад човек с интерес, който е устремен да върви по този път, да погледне процесите отвътре и то през очите на инженера – професия, която изисква упоритост и страст към непрекъснато учене и развитие“, казва Цветан Хранков, директор „Предоставяне и поддръжка на услуги“ във Vivacom.
 
Вълнуващото лятно приключение започва с реални казуси и много поводи за придобиване на допълнителни знания. Докато наблюдават високотехнологичните процеси, запознават се с широкия спектър от дейности част от работата на специалистите и научават за основните предназначения на различните видове мрежи, имат възможност да:
  
  • станат  част от отдела за фиксиран достъп, където се наблюдават всички интернет услуги; 
  • проследяват действията на работата с интерактивната телевизия EON и да се запознават с дейността на експертите, които следят радио и сателитните услуги;
  • да се докоснат до  24-часово мониториране на цялата мрежа в компанията и много други.

Техническа академия на Vivacom за студенти от Техническия университет

Vivacom


Единствената по рода си Академия в областта на телекомуникациите в България, партньорство между Vivacom и ТУ-София, дава изключителни възможности за практично обучение в динамичния свят на телеком бизнеса. 

В средата на ноември месец, стартира 14-ото поредно издание, в рамките на което студентите имат възможност да развият ключови умения за работа и комуникация във високотехнологична бизнес среда и да получат специфични технически познания, които могат реално да тестват, работейки с най-новите технологии в телекомуникационната индустрия.

Обучението включва 8 лекционни курса, които са водени от 18 лектора - топ експерти от Vivacom и едни от най-добрите преподаватели в ТУ-София. 

Vivacom


„Vivacom Техническа академия е пример за изключително успешно партньорството между бизнеса и образованието. Това е възможно най-добрата формула за качествено образование и успешна реализация на студентите. До момента в Академията са обучени над 200 студенти, като всяка година 30% от участниците назначаваме на работа. Обратната връзка за качеството на обучението и ползата от Академията е изключително висока, затова ще продължим да я надграждаме и развиваме и в бъдеще“, каза Николай Андреев главен изпълнителен директор на Vivacom.

Vivacom


Сред интригуващите възможности във „Vivacom Техническа академия“ са и посещенията на едни от най-важните технологични обекти на телекома – „Телепорт Плана“, който е ключов обект за свързаност с Азия и Африка, както и Центъра за управление на мрежата, където денонощно се следи за качеството на всички мрежи на компанията.

Бъдещето е в ръцете на младите и от Vivacom знаят това

Една от основните мисии на Vivacom като работодател е да инвестира в развитието и обучението на млади таланти, които искат да се потопят в сферата на телекомуникациите. С помощта на доказани специалисти в областта, телекомът дава възможност на младите хора да кандидатстват за различните програми, и така да започнат своята бъдеща професия.

Vivacom

Vivacom зае 1-во място в категория „Любим работодател“ за 2023 г. при раздаването на престижните награди за най-добър работодател на България – Career Show Awards 2023. Повече за Vivacom като работодател и място, където можете да растете кариерно, ще имате възможност да научите тук в следващите седмици.