Повечето хора биха се отказали от колата си, но не и от смартфона си
Повечето хора биха се отказали от колата си, но не и от смартфона си / снимка: Reuters, архив

Смартфоните са се превърнали в необходимост за хиляди потребители. Ново изследване показва, че голям процент от европейците смятат, че те са от фундаментално значение за всекидневната им дейност.

55% от испанците предпочитат да се откажат за един месец от бира, шоколад или от колата си, вместо да оставят своя смартфон. Компанията „Касперски” осъществила изследването за потребителските навици в Европа в областта на смартфоните и на таблетите. Тя анкетирала 2478 потребители от различни европейски страни.

Резултатите показват, че смартфоните се приемат положително от огромното мнозинство испанци. 91 на сто от анкетираните заявили, че използват такъв тип техника, а 25 на сто имат повече от един, предава БГНЕС. Смартфоните са най-популярни в Германия, където 96 на сто от потребителите разполагат с тях.

Присъствието на смартфоните става все по-засилено, както и използването им в ежедневието. Например 70 на сто от испанците заявили, че проверяват електронната си поща от своя телефон, 52 на сто сърфират в социалните мрежи, а 38 на сто го използват за чат. Само 18% от участниците в анкетата заявили, че използват смартфона си, за да проверяват работната си електронна поща.

55% от анкетираните извършвали някоя от изброените дейности със смартфона си тайно, когато са с близките си. На първо място в това отношение са германците (61%) и португалците (62%). Две трети от европейците биха се отказали от бирата, виното, шоколада, обувките, телевизията или колата си, но не могат да се лишат от телефона си.