Плузамръзнал океан вероятно се крие под леденото сърце на Плутон
Плузамръзнал океан вероятно се крие под леденото сърце на Плутон / ThinkStock/Getty Images

Океан от полузамръзнала вода вероятно се крие под леденото "сърце" на Плутон - огромното плато Спутник, простиращо се на 1200 км, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Чандра" направи любопитно откритие за Плутон

Предположението е на учени, изследвали снимките, направени от междупланетната станция "Нови хоризонти". Те предполагат, че оста на въртене на Плутон се е изместила преди стотици милиони години под влияние на Харон, един от петте спътници на планетата-джудже. Най-вероятната причина за това е наличие на океан под повърхността.

Плутон вероятно има облаци от отровни киселини и запалими газове

Океанът вероятно се състои предимно от вода с примесен амоняк или друг "антифриз", каза ръководителят на изследването Франсис Нимо от университета на Калифорния. Бавното замръзване на такъв океан може да напука повърхността на планетата. Този сценарий съответства на направените от "Нови хоризонти" снимки.

Плутон в ледени долини

Друг екип, ръководен от Томас Уотърс от музея "Смитсониън" на авиацията и космоса, откри неизвестна долина на планетата Меркурий. Тя е дълга 960 км, широка е 320 км и дълбока 3 км. Учените са работили със снимки, направени от космическия апарат "Месинджър".

Източник: БТА