НАСА публикува карта на света с температурните аномалии

Картата показва температурата на земната повърхност от 26 декември м.г. до 2 януари 2018 г.

/ ThinkStock/Getty Images
Картата показва температурата на земната повърхност от 26 декември м.г. до 2 януари 2018 г.
НАСА публикува карта на света с температурните аномалии. На картата се вижда, че в края на декември и началото на януари в някои части на света има или твърде топло време, или тежки студове.
 

Студ сковава голяма част от Канада и Средния запад и Източните Съединени щати. Ежедневни ниски температурни рекорди падат като снежинки. Затова пък в Европа, Азия и в Западните щати на САЩ, Аляска, както и за по-голямата част от света декември и януари са необичайно топли.
 

Хората в Калифорния се тревожат за горски пожари по време на това, което трябва да бъде влажния сезон, а в Аляска се пързалят с кънки по тениски, пише американската космическа агенция на своята страница.
 
Нови доказателства за глобалното затопляне

Тази карта на температурните аномалии се основава на данни от инструмента MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) на космическия апарат Terra на НАСА. Тя показва температурата на земната повърхност от 26 декември 2017 до 2 януари 2018 г., в сравнение със средните температури за периода 2001-2010 г. за същия осемдневен период.
 


В червено на картата са показани зони, които са по-горещи от обикновено, в синьо - по-студено от обикновено. Белите зони на картата са с нормални температури, а сивите области има недостатъчно данни, най-вероятно поради плътна облачна покривка.
 
Сняг валя в Сахара (СНИМКИ)

От НАСА правят уточнението, че картата показва повърхностната температура на земята, а не температурата на въздуха.