Зачестилите снеговалежи в пустинята Сахара са признак за глобално затопляне, както топлата зима в Русия, студовете в САЩ и наводненията в Европа, предаде ТАСС. Това заяви ръководителят на Хидрометеорологичния център на Русия Вадим Вилфанд.

Сняг валя в Сахара (СНИМКИ)

На 7 януари в Сахара, в района на град Айн Сефра в северната част на Алжир падна сняг.
Снежната покривка достигна дебелина около 40 см. Привечер снегът се стопи. Една година по-рано, през декември 2016 г. сняг за пръв път падна в същия район от 1979 г.

Изкараха кучетата и котките виновни за глобалното затопляне

"Тези екстремни събития - снеговалежи в Сахара, рязко и продължително застудяване в Северна Америка, много топло време в европейската част на Русия, дъждове, довели до наводнения в редица страни в Западна Европа, зачестяват - отбеляза Вилфанд. - Зачестяването им е следствие от глобалното затопляне. Не става въпрос само за мое виждане, а за мнението на редица учени от Междуправителствената експертна група по изменение на климата“.

Германия наводнения
БГНЕС

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Той допълни, че необичайни снеговалежи имало също в Египет и Близкия изток, макар да се регистрират веднъж на всеки 15-20 години.

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

Вилфанд поясни, че вниманието на учените било привлечено от повторяемостта на подобни събития, а не от необичайността им.
БТА