/ БГНЕС
Цермат, един от най-известните ски курорти в Швейцария, е откъснат от света заради обилни снеговалежи. В курорта в кантон Вале има около 13 000 туристи. Пътят до там е затворен от сутринта на 8 януари. Влаковете са спрени от снощи и никой не може да влезе и да излезе от курорта.

Заради огромното количество натрупан сняг туристите нямат възможност да карат ски, нито да се разхождат, но те не се оплакват и не са паникьосани.

Времето през следващите дни: Застудяване и валежи

Курортът разполага с общо 13 400 легла за туристи, 7200 от които в хотели и 6200 в апартаменти. Жителите на Цермат са около 5500.
Швейцарските власти планират разузнавателен полет над курорта, за да видят каква е обстановката и да решат какви мерки да предприемат.
ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЛЕДЕНАТА ЕПОХА В САЩ

Свлачища на кални и скални маси и рискът от лавини станаха причина за затваряне и на други пътища в кантон Вале. В района нивото на опасност от лавини е на максималната пета степен.
Отново в Алпите, по френско-италианската граница, рискът от лавини също е максимален. От съображения за сигурност са затворени някои пътища, сред които за италианския курорт Червиния в долината на река Аоста.

Какво време ни очаква през януари?

В Сестриере, където снежната покривка достигна над 2 метра за 48 часа, падна лавина, при която снежната маса се удари в пететажна сграда, разположена близо до областен път, водещ до ски курорт. Сняг засипа някои от апартаментите и коридорите на сградата, но 29-те обитатели са евакуирани живи и здрави.

БГНЕС

От френската страна на границата за 24 часа паднаха между 40 и 90 сантиметра сняг. На места има и двуметрови преспи. Според френската метеорологична служба подобни снеговалежи се случват веднъж на 30 години. В три департамента е издадено предупреждение за лавини.
БТА