Марсоходът Спирит открил камък, точно копие на Барак Обама
Марсоходът Спирит открил камък, точно копие на Барак Обама / Guliver/Getty Images

Запалени уфолози твърдят, че мисията на марсохода "Спирит" е заснела парче скала, точно копие на главата на президента на САЩ Барак Обама, пише в. "Дейли мейл".

Според вярващите в извънземните на панорамен кадър от 2005 година, заснет от въпросния роувър, при известно увеличение се вижда изображение на двойник на американския държавен глава. Уфолозите твърдят, че това е част от статуя. Но сериозните учени побързаха да омаловажат находката и да я причислят към явлението пареидолия - когато нашият мозък се заблуждава и вижда образи там, където ги няма. Подобни изображения добиха голяма популярност напоследък, като лика на Христос, изпечен от тостер върху филийка хляб.

Снимката се оказа част от панорамните серии, заснети от "Спирит" между 1 и 3 октомври 2005 година в кратера Гусев. Удивителният кадър с приликата бил открит от американския уфолог Скот Уоринг докато преглеждал материали, получени от марсохода. Скот Уоринг публикува "марсианската глава на Обама" в блога UFO Sightings Daily. Според него това било 3D статуя, изготвена на триизмерен принтер, и заровена от гърдите надолу в пясъка. Навремето фотосесията от "Спирит" беше пусната в мрежата от НАСА и бе превърната в интерактивна програма от космическото ведомство, припомня вестникът.

Източник: БТА