Лазер крие Земята от извънземните
Лазер крие Земята от извънземните / Thinkstock/Getty Images

Насочването на лазер към Космоса би могло са скрие Земята от извънземни или обратно - да съобщи, че съществуваме.

Това пише New Scientist, цитиран от агенция „Фокус". Това е идеята зад ново изследване, проведено от двама астрономи, които твърдят, че ако извънземните са стигнали до същия извод, може вече да сме в състояние да ги намерим.

Хиляди планети, орбитиращи около други звезди са открити, тъй като преминават пред звездите си и блокират светлината им през равни интервали. Космическият телескоп Kepler си служи с тази техника от 2009 до 2013 година и засече светове, на които би могло да има условия за съществуване на живот. Това е добра новина, ако смятаме, че обитателите им са дружелюбни, но няколко авторитени учени, включително астрофизикът Стивън Хокинг и основателят на SpaceX Илон Мъск, се опасяват, че космическите ни съседи може да са враждебни или най-малкото безотговорни разрушители.

Издирването на извънземни се разширява в още 20 000 слънчеви системи

Дейвид Кипинг от Колумбийския университет в Ню Йорк и студентът му Алекс Тийчи са измислили план за скриване на Земята от съседни светове. От гледната точка на дадена звезда времето, през което Земята преминава пред лицето на Слънцето е само десет часа годишно. Ако включим 30-мегаватов лазер на определени честоти срещу звездата за тези десет часа, това ще компенсира спада на слънчевата светлина, предизвикан от планетата ни. "Удивително е колко малко енергия е необходима," казва Кипинг. Ако можем да складираме енергията, потребявана от 70 домакинства годишно и я освободим през тези десет часа, това ще бъде достатъчно, поне що се отнася до видимата светлина."

Съществуват, разбира се, други начини за засичане на планети. Ако извънземните вече са ни забелязали с помощта на друг метод, лазерният лъч може да ни издаде.

Микросателити ще помогнат на учените за откриването на екзопланети

В такъв случай Кипинг предлага да прикрием дължините на светлинните вълни, свързани с биологичния подпис - молекулите в атмосферата ни, които разкриват присъствието на живот. Дали е нужно да се крием от извънземните е въпрос на мнение.

Същите лазери биха могли да изпълнят ролята на фарове, които насочват извънземните към нас.