Космонавтите успяха да ремонтират спускаемият апарат на Съюз
Космонавтите успяха да ремонтират спускаемият апарат на Съюз / снимка: БГНЕС

Руските космонавти изпълниха първата си задача, която наложи извънпланово да излязат в космоса - те успяха да извадят пироболта от ключалката, която съединява спускаемият апарат с кораба "Съюз", предаде ИТАР-ТАСС. Командирът на екипажа на

Международната космическа станция Сергей Волков и бордовият инженер Олег Кононенко извадиха болта и го поставиха в специален контейнер.

Извънредната задача предизвика известна тревога, тъй като в болта има взривно вещество. По принцип то би трябвало да се задейства само по команда в момента на откачването на спускаемата капсула от кораба. Въпреки това пироболтът бе прибран в специален калъф - за всеки случай, обясниха от ракетно-космическата корпорация "Енергия", цитирана от БТА.

"Ще станат от вас сапьори!"- с тези думи от Центъра за управление на полетите поздравиха космонавтите с успешното изпълнение на необичайната задача.

Космонавтите обаче не можаха да изпълнят втората си набелязана за днес задача - да монтират мишена за скачване с малкия руски научен модул, който ще пристигна на станцията догодина. Решено бе това да остане за по-нататък.

Изваждането на пироболта ще позволи да се реши проблемът, възникнал при последните две спускания към Земята на корабите от серията "Съюз" - поради проблеми с болтовете те минаваха в балистична траектория и екипажите бяха подложени на по-голямо натоварване.