KIA показа прототипа KOUP на автомобилното изложение в Ню Йорк
KIA показа прототипа KOUP на автомобилното изложение в Ню Йорк / netinfo

„КИА Моторс Корпорейшън” осъществи дебюта на най-новия си прототип – KOUP на международното автомобилно изложение в Ню Йорк. Илюстрирайки формата и еволюцията на бъдещите автомобили с марка КИА, агресивният екстериор на KOUP е в унисон с агресивния, практичен и същевременно „лъскав” интериор на 4-местния модел.

Проектиран в дизайнерския център на „КИА Моторс – Америка”, прототипът KOUP напълно олицетворява мотото на марката „Силата да изненадваш” с хармоничните си пропорции и плавен дизайн, които загатват за едно истински емоционално управление.

„Концепцията КИА KOUP сочи към бъдещето на автомобилния бранд и неговите динамични продукти, в които дълбоко е залегнала философията на марката”, каза г-н Том Кеърнс – главен дизайнер на „КИА Моторс – Америка”. „КИА проектира вълнуващи модели, чрез които емоционално провокира бъдещите си клиенти, търсещи приключения и нови възможности. Като част от тази стратегия KOUP предлага и съчетание от стилна външност и високи технологии.”

КИА KOUP притежава изключително динамичен дизайн, подчертан от хромирани фарове с LED технология, карбонови странични огледала, нисък профил и „мускулеста” стойка. Прототипът е с панорамен стъклен покрив и прозорци от двете страни, наподобяващи кокпита на боен самолет.

Привлекателната външност и спортна елегантност на KOUP е подчертана и от спойлер на задната броня, колела от леки сплави с пет двойни спици и елементи от карбон, през които добре се виждат големите спирачни дискове и спирачни апарати Brembo®.

Изработен умело с графична прецизност, интериорът на KOUP е съвършен до най-малкия детайл – от таблото с вградените контролни уреди до спортния волан с пера за ръчно превключване на скоростите. Карбоновите акценти върху скоростния лост и специалния механизъм за адаптиране на седалките подчертават още веднъж динамичния имидж на модела.

Любителите на качествената музикална техника ще се насладят да аудио система с 8 високоговорителя и бас озвучаване. Вграденият Bluetooth и навигационна система са част от удобствата, които KOUP предлага. Прототипът е „облечен” във висококачествен текстил и тапицерия предимно в черно. Дизайнът и цветът на предните и задни седалки са различни. Високотехнологичните детайли като старт бутон и 6-степенна автоматична трансмисия са присъщи на КИА KOUP.

Задвижван от 2.0л Theta II турбо бензинов двигател с 290 к.с. и вградена система за директно впръскване GDI (Gasoline Direct Injection), KOUP е с забележителен въртящ момент от 393 Nm при 2000-4000 об. мин. При директно впръскване на горивото в цилиндрите под високо налягане чрез системата GDI и допълнително охлаждане на сгъстения въздух се подобрява запалването, което води и до намаляване разхода на гориво и нивото на вредните емисии.

Независимото окачване MacPherson отпред и Multi link отзад осигурява оптимален баланс между комфортно управление и точно пътно поведение. КИА KOUP се отличава с високо ниво на сигурност и безопасност – шест въздушни възглавници, система за контрол на налягането в гумите (TPMS), антиблокираща спирачна система (ABS) с електронно стабилизираща програма (ESP), система за контрол на сцеплението (TCS), гуми 245/40 ZR19, адаптивни според светлината фарове и борд компютър.