Каква е еволюцията на паяците?
Каква е еволюцията на паяците? / ThinkStock/Getty Images

Фосил на арахнид, открит от група учени във Франция, може да се окаже важна липсваща част от историята на познатите днес паяци, пише в. "Дейли експрес".

Осемте крака и закръгленото тяло на древното паякообразно напомнят за днешните представители на вида. По-подробният преглед на фосила от учени от Манчестърския университет, Природонаучния музей в Берлин, Канзаския университет и Импириъл колидж в Лондон разкрива обаче разлики, които биха могли да подскажат факти за еволюцията на паяците.

Вижте кой е най-отровният паяк на планетата

Паякообразният прародител вероятно е можел да произвежда копринени нишки, но е нямал паяжинна жлеза, благодарение на която днешните паяци заплитат мрежите си.

"Фосилът не е точно на паяк, но успя да ни даде информация за реда, в който са се появили някои анатомични части, които свързваме с паяците", заяви Ръсел Гарууд от Манчестърския университет.

Изследователите са кръстили новооткрития арахнид Idmonarachne brasieri в памет на починалия в края на 2014 г. професор от Кембриджския университет Мартин Брейзиър.

Източник: БТА