Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го тушира?
Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го тушира? / Guliver/Getty Images

Изкуственият интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо, което някога се е случвало на човечеството", заяви видният британски учен и космолог Стивън Хокинг на откриването на центъра "Ливърхюм" към Кембриджския университет, който ще изследва развитието в тази област, предаде Франс прес.

Създадоха робот, който сам решава какво да прави (ВИДЕО/СНИМКИ)

Самоуправляващи се превозни средства, още по-умни смартфони, свързани помежду си жилищни сгради, роботи, заменящи човека в почти всяка дейност, но също и военни андроиди в стил Терминатор - с всички тези възможности изкуственият интелект очарова човечеството, но същевременно поражда и сериозни страхове и опасения.

Живеем ли наистина в симулиран свят като в „Матрицата"?

"Развитието на изкуствения интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо за човечеството. Все още не знаем какъв ще бъде сценарият. Дейността на центъра "Ливърхюм" ще бъде изключително важна за бъдещето на човешката цивилизация", сподели Стивън Хокинг на откриването.

В миналото Хокинг е споделял опасенията си, че изкуственият интелект може да се окаже пагубен за човека.

Изкуственият разум може да убие човечеството

Целта на центъра "Ливърхюм" - проект на стойност 10 милиона лири и плод на сътрудничеството между университетите на Оксфорд и Кембридж, Импириъл колидж в Лондон и университета "Бъркли" в САЩ, е да "отсее зърното от плявата" и да работи в посока, която ще направи изкуствения интелект полезен за човечеството.

"Изкуственият интелект е изключително вълнуваща област. Практичните му приложения могат да ни помогнат за разрешаването на съществени социални проблеми и да улеснят всекидневния ни живот", отбелязва Маргарет Бодън, специалист по когнитивни науки и консултант на центъра "Ливърхюм".

Изкуственият интелект вече притежава умствения капацитет на 4-годишно дете

"Възможно е със средствата на тази нова техническа революция да сме в състояние да поправим щетите, нанесени на природата от предишната - индустриализацията. Хората трябва да използват изкуствения интелект, за да подпомогнат изкореняването на болестите и бедността", допълва Стивън Хокинг.

Ученият отново не скрива опасенията си, че ако хората не съумеят да наложат контрол, изкуственият интелект може да се окаже пагубен за тях. "Освен ползите, изкуственият интелект крие и опасности - мощни независими оръжия, нови средства за потискане на мнозинството от малцина", допълва Хокинг.

Стивън Хокинг: Не милитаризирайте изкуствения интелект

Казано накратко: Изкуственият интелект вече победи човека на шах и играта го. Остава въпросът дали в крайна сметка ще "тушира" своя създател.

"Не трябва да изхождаме от позицията, че изкуственият интелект ще ни замени. Трябва да си представяме, че насочен правилно, той ще ни освободи, позволявайки ни да опознаем по-добре самите нас и заобикалящата ни среда", казва директорът на центъра "Ливърхюм" Стивън Кейв, цитиран от БТА.

Заплаха ли е изкуственият интелект:

10 млн. британски лири, за да не могат роботите да вземат надмощие над хората

Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството

Прогноза от бъдещето: След 25 години роботите ще са колкото хората