/ screenshot/youtube
Облечена в бяла блуза и с тъмна коса, Ай-Да е като всеки художник, който изучава модела си и рисува с молив върху хартия. Пиукането от бионичната й ръка обаче напомня, че Ай-Да е робот, съобщиха Ройтерс и АФП.
 

„Представен като първия свръхреалистичен хуманоиден робот с изкуствен интелект в света, Ай-Да следващата седмица ще открие първата си самостоятелна изложба, включваща 8 рисунки, 20 картини, 4 скулптури и две видео творби, въвеждайки нов технологичен език в света на изкуството“, заяви изобретателят на робота и собственик на галерия Ейдан Мелър.

Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го "тушира"?

„Получихме ясно послание, което искаме да проучим. То е свързано с днешната употреба на изкуствения интелект и злоупотребите с него, защото сме загрижени какво ни чака през следващото десетилетие“, допълва той.
 

Кръстена на британската математичка и компютърен специалист Ада Лавлейс, Ай-Да може да рисува, като за целта се осланя на камери в очните си ябълки и на алгоритми, създадени от учени от Оксфордския университет.
 
Роботът използва молив или писалка за скиците си, но се предвижда да рисува и да създава глинени съдове. Що се отнася до цветните творби на Ай-Да, рисунките й са принтирани върху платно и са покрити със създадени от хора изображения.
 

„Ай-Да е сред най-вълнуващите творци на нашето време“, увери Мелър. „Това не е просто много скъп принтер - не знаем предварително какво ще създаде“, допълва той. 45 минути по-късно скицираното с молив от Ай-Да изображение на лицето му се появява върху платното.

Изчислиха кога изкуственият интелект ще замени човека

Други създадени от робота скици красят стени в галерията на Мелър. Там има също многоцветни картини и скулптури, които обаче са създадени от хора въз основа на рисунки на Ай-Да.
 

Изложбата „Несигурно бъдеще“ от 12 юни до 6 юли в Оксфордския университет включва рисунки, които отдават почит към Лавлейс и математика Алън Тюринг, абстрактни картини с изображения на дървета, скулптури, базирани върху създадени от Ай-Да рисунки на пчела, както и видео творби, едната от които е вдъхновена от пърформанс от 1965 г. на Йоко Оно.
БТА