Генетици от университета в Нотингам, Англия, откриха метод за отглеждане на домати, които са с по-добър вкус и по-дълго са годни за консумация, съобщи Лента.
Учените идентифицираха ген, който играе важна роля за узряването и омекването на доматите. Той кодира фермента пектат-лиаза, който разрушава пектина - полизахарида, който влиза в състава на клетъчните стени на домата и поддържа вътрешното налягане.
Учените установили, че ако генът е изключен, доматеният пулп омеква значително по-бавно, като скоростта на узряване на домата остава непроменена.
Летливите ароматни съединения също се натрупват с обичайната си скорост в тъканите.
Девет зеленчукови факта, които не знаете
По думите на учените, съществува естествено вариране на нивото на активност на пектат-лиаза в диворастящите домати, което ги прави подходящи за селекция. Това позволява да се създадат нови сортове с подобрени вкусови качества, без да се използват методи на генното инженерство, както и да се увеличи годността за консумация след събиране на реколтата.
Източник: БТА