Чревните бактерии - ключът към лечението на редица заболявания
Чревните бактерии - ключът към лечението на редица заболявания / Thinkstock/Getty Images

Чревните бактерии държат ключа към лечението на редица заболявания, сред които болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и множествена склероза, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Чревните бактерии у човека еволюират все по-бързо

Трилиони бактерии в червата оказват влияние върху всеки аспект от човешкото здраве и дори върху поведението на хората, обяснява Саймън Кардинг от университета на Източна Англия. "Човешките черва са вътрешният тръбопровод на живота. Бактериите в тях са повече на брой от клетките, от които сме съставени, но не ни вредят, а работят, за да ни поддържат здрави", казва Кардинг.

Експертът допълва, че разнообразната диета поддържа мноогообразието на чревните микроорганизми и подобрява здравето. Приемът на полезни бактерии обаче намалява, тъй като съвременният човек консумира повече преработени храни. В резултат на това настъпват изменения, които все по-често се свързват с редица хронични заболявания, в това число и мозъчни.

Кой е виновен за провала на диетата ни?

Изследвайки по-задълбочено червата на пациентите, лекарите ще могат да предлагат персонализирано лечение. Учените понастоящем разработват терапии за трансфер на полезни бактерии от здрав донор на болен пациент. Професор Кардинг смята, че чрез подобни трансплантации редица здравословни проблеми могат да бъдат подобрени и дори елиминирани.

Източник: БТА