Кой е виновен за провала на диетата ни?
Кой е виновен за провала на диетата ни? / снимка: ThinkStock/Getty Images

Полагате огромни усилия да се придържате към определена диета и въпреки това не успявате? Не се упреквайте заради липсата на силна воля. Оказва се, че вина за провала имат чревните бактерии, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от Калифорнийския университет - Сан Франциско, и университетите на Аризона и Ню Мексико са установили, че микробите в храносмилателната система влияят върху хранителните предпочитания и поведение на човека.

Оказва се, че чревните микроорганизми са в състояние да "манипулират" хората да консумират хранителни вещества, благодарение на които самите те виреят най-добре. Разнообразните микроби от т.нар. микробиом имат различни нужди - едни предпочитат мазнини, други - захари, в зависимост от нишата, която обитават в червата. Понякога техните необходимости съвпадат с човешките, друг път се разминават.

Авторите на настоящото проучване обясняват, че различните микроби манипулират хранителните предпочитания на хората, като освобождават сигнализиращи молекули в червата. Тъй като стомашно-чревната система е свързана с имунната, ендокринната и нервните системи, въпросните сигнали стигат до мозъка и въздействат върху физиологичните и поведенческите реакции на човека.

Източник: БТА