Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг / Gulliver/Getty Images
Шефът на Facebook Марк Зукърбърг призна в разпространено днес интервю за Би Би Си, че неговата социална мрежа е закъсняла с мерките за борба срещу намесата в американската президентска надпревара през 2016 г., и изрази увереност, че може "да защити честността" на следващите избори, предаде Франс прес.

Фейсбук бе силно критикувана наред с Туитър, че не е осуетила дезинформационните кампании през 2016 г., включително по време на изборите в САЩ, напомня агенцията.

Признавайки, че мрежата му тогава е "изостанала" от събитията, Зукърбърг подчерта, че възпрепятстването на опитите за намеса в избори представлява "оръжейна надпревара" със страни като Русия, Иран и Китай.

"Има страни, които ще продължат с опитите за намеса и ще се сблъскаме с проблеми от този род, но сме научили много от 2016-а насам и съм склонен да смятам, че ще можем да защитим честността на предстоящите избори" на 3 ноември, в които Доналд Тръмп и Джо Байдън ще си оспорват следващия президентски мандат, заяви той.

В същото интервю Зукърбърг припомни трите принципа на Facebook в коронавирусната криза - да премахва фалшивите новини, да осигурява на хората връзка с техните близки и да подпомага дребния бизнес, допълва АФП.
БТА