/ iStock/Getty Images
Макар някои респираторни вируси да се разпространяват по-лесно през зимните месеци и да са по-рядко срещани в хубаво време, не може да се твърди, че епидемията от новия коронавирус ще затихне с идването на пролетта, предаде Франс прес.

Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че до април или през април горещината ще убие този вид вируси, навеждайки на мисълта, че това би означавало край на епидемията от новия коронавирус.

Новият коронавирус вече отне живота на най-малко 1100 души, свързан е с много неясноти и засега няма лечение срещу него. Невъзможно да се знае до какво ще доведе новият патоген през следващите седмици и месеци. Макар да е изкушаващо новият коронавирус да се сравни с този на сезонния грип поради наличие на сходство на някои симптоми и начини на заразяване, грипният вирус принадлежи към друго семейство вируси - миксовируси, които са генетично различни. За сметка на това вече е имало две смъртоносни епидемии, които са предизвикани от коронавируси и следователно са по-близки до свързаната с новия коронавирус - тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г. в Азия и близкоизточен респираторен синдром.

Затвориха терминал на летището в Дания заради коронавируса

На пръв поглед епидемията от ТОРС съвпадна малко или повече с най-студените месеци в северното полукълбо. "Първите случаи на ТОРС бяха регистрирани в средата на ноември 2002 г. в китайската провинция Гуандун. ТОРС започна да се разпространява в света едва на 21 февруари 2003 г., когато заразен в Гуандун лекар пребивавал в Хонконг", припомни Световната здравна организация.

"Вярно е, че разпространението на епидемията спря през юни в Китай и че последният случай на заболяването бе регистриран през юли в Тайван - отбеляза експертът Арно Фонтане от института "Пастьор". - Някои хора изказаха хипотезата, че вирусът има сезонен характер, след като се е появил през зимата и е изчезнал през лятото. Затоплянето през лятото може би е допринесло за контрола над епидемията, но дали температурата има нещо общо с епидемията от ТОРС, никой не може да каже. Освен това когато се говори за сезонен вирус, това не означава, че той изчезна през останалата част от годината."