Журналистът, замерил Буш с обувките си, иска политическо убежище в Швейцария
Журналистът, замерил Буш с обувките си, иска политическо убежище в Швейцария / снимкa: БГНЕС

Иракският журналист Мутандар аз Зейди, който в края на миналата година замери американския президент Джордж Буш с обувките си, ще поиска политическо убежище в Щвейцария, съобщи женевски адвокат на всекидневника "Трибюн дьо Женев". "В началото на месеца семейството му влезе в контакт с мене чрез Международния комитет на Червения кръст и тази седмица ще пиша до външното министерство, за да насърча Швейцария да му даде политическо убежище", казва адвокатът пред вестника.

Швейцария може да му даде убежище "без при това да заема позиция за или против американската интервенция в Ирак", отбеляза той. "Въпреки че много иракчани подкрепят постъпката му, той е оставен на милостта на екстремисти от всякакъв вид. Някои искат да направят от него мъченик на страданието на цял един народ", каза адвокатът, който смята, че клиентът му трябва да бъде съден бързо и да понесе условно наказание.

"Той вече не може да работи като журналист, без да бъде подлаган на ужасен натиск. Ориентиран вляво, той се изяви като силно критичен към сегашното иракско правителство, твърде покорно на американците. Животът му в страната може да се превърне в ад", добави адвокатът.

Според него Мутандар аз Зейди може да работи като журналист в европейската централа на ООН в Женева. Журналистът от телевизия ал Багдадия Мутандар аз Зейди, на 29 години, може да получи 15 години затвор за "нападение срещу държавен глава на чужда държава".