Местни екоактивисти и жители предприемат спешни мерки на островите Сан Бернардо, докато наблюдават как бреговете им постепенно изчезват. В навечерието на срещата за Конвенцията за биологичното разнообразие в Кали, Колумбия, те призовават за незабавни решения, тъй като покачващото се морско равнище застрашава техните домове, семейства и начин на живот, предаде VOA/Voice of America.

Себастиан Мартинес, жител на остров Санта Круз, строи нова къща за семейството си, специално проектирана да устои на настъпващите приливи. Издигната на колове и подсилена с бетонни стени, къщата трябва да "оцелее" след  ежедневни наводнения – проблем, който преди се е появявал само през дъждовния сезон.

На този малък остров с площ от едва един хектар живеят около 600 души. Докато строи дома си, Мартинес се тревожи дали всичко това ще остане, когато синът му порасне. „Нивото на морето се покачва все по-бързо“, каза океанографът Рафаел Торес Пара. „То вече не се увеличава с постоянна скорост, а се ускорява всяка година.“

В опит да спре ерозията, местният активист Адриан Карабальо засади 1400 мангрови фиданки през последната година, включително на съседен остров.

Мангровите корени действат като естествени бариери, предпазващи острова от вятъра и вълните. „Мангровите гори помагат да намалят въздействието на прибоя“, обясни Карабальо. „Но ако вълните ги пробият и ударят острова, ще бъдем засегнати.“

Мартинес настоява местните власти в Картахена да укрепят инфраструктурата на острова, за да защитят общността от заплахите, свързани с покачващото се морско равнище.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA