Жертвите на циклона Идай, връхлетял миналата седмица Мозамбик, Зимбабве и Малави, са вече най-малко 615, съобщи ООН, като се позова на данните на националните правителства.

Загиналите в Мозамбик са 417, в Зимбабве - 139, а в Малави - 59, каза говорител на Службата за координиране на хуманитарните дейности на ООН (OCHA) в Женева, цитиран от ДПА.

БГНЕС

Очаква се броят на загиналите да се увеличава, тъй като от районите, пострадали най-тежко от циклона и причинените от него наводнения, продължава да постъпва информация.

Чудовището Идай: Опустошителното бедствие в Южна Африка (ВИДЕО/СНИМКИ)

По-рано днес министърът на околната среда Селсу Корея, цитиран от АФП, каза, че ранените в Мозамбик са 1528, а поразената от безпрецедентното бедствие зона в страната е с площ от 3000 км. По данни на АФП загиналите при катастрофалните наводнения и свлачища в Мозамбик и Зимбабве са общо най-малко 676.

БГНЕС

Операциите по оказване на помощ в засегнатите зони се активизират, след като ООН повиши степента на бедственото положение и предупреди за опасност от разпространяване на болести. Сега равнището на бедственото положение в пострадалите африкански страни е изравнено с това в Йемен, Судан и Сирия.

БГНЕС

БТА