Служители на хуманитарни организации помагат на оцелелите да посрещнат тежките си нужди в три от най-бедните държави, пострадали от една от опустошителното бедствие, засегнало Южна Африка. Пет дни след като тропическият циклон Идай пресече Мозамбик, Зимбабве и Малави, потвърденият брой на жертвите е над 300, а стотици хиляди хора все още са в риск.

циклон Идай Африка
БГНЕС

Мозамбик, където чудовищната буря нахлу в началото на миналия петък бедства. "Хиляди хора (...) по покриви и дървета чакат спасение", каза Каролин Хага, говорител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

циклон Идай Африка
БГНЕС

"Времето ни изтича. Хората чакат спасение повече от три дни", каза тя пред АФП в разрушения от буря крайбрежен град Бейра. "Вчера спасихме 167 души от дървета и покриви. Днес ще продължим. За съжаление не можем да вземем всички хора, приоритет са децата, бременните жени, ранените", допълни Хага.

Циклон причини над 140 жертви в Мозамбик, Малави и Зимбабве

Президентът на Мозамбик Филипе Нюси заяви във вторник, че 202 души са загинали, а близо 350 000 души са в риск.

циклон Идай Африка
БГНЕС

Световната програма по храните на ООН започна да изпраща повече от пет тона спешни мерки в засегнатите райони, но техен говорител предупреди, че "светът все още не е оценил мащаба на "масивната катастрофа". Тя ще засегне пряко около 600 000 души "през следващите седмици".

циклон Идай Африка
БГНЕС

В Рим папа Франциск изрази своята болка и близост за онези, които са пострадали от бедствието. "Аз поверявам многото жертви и техните семейства на Божията милост и се моля за утеха и подкрепата на тези, които са засегнати от бедствието", каза той, обръщайки се към хиляди поклонници на площад "Св. Петър".
БГНЕС