/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Великобритания за едва второто си задгранично пътуване от началото на руската инвазия преди близо година, предаде АФП.

Зеленски ще произнесе реч пред британския парламент се срещна с министър-председателя Риши Сунак и крал Чарлз III.
 
"Добре дошъл във Великобритания, президент Зеленски", написа Руши Сунак в Туитър, споделяйки кадър на срещата. 

Зеленски, облечен в характерния си маслиненозелен топ, беше прегърнат от Сунак, след като слезе от военнотранспортния самолет на летище Станстед северно от Лондон.

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА

Сунах обяви, че ще предложи обучение на украинските пилоти на изтребители и морски пехотинци, тъй като западните съюзници обсъждат засилване на военната помощ за Киев.

След Лондон официалните представители на ЕС се надяват Зеленски да посети Брюксел в четвъртък.

Преди пътуването президентът Джо Байдън обеща, че САЩ ще подкрепят Украйна в дългосрочен план.
 
"Ще бъдем с вас, колкото и дълго да е необходимо", заяви Байдън в годишната реч на президента "За състоянието на съюза".

"Нашата нация работи за повече свобода, повече достойнство, повече мир - не само в Европа, но и навсякъде", каза Байдън, обръщайки се към посланика на Украйна във Вашингтон Оксана Маркарова, която присъстваше на събитието.

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА

След разговорите на "Даунинг стрийт" 10 и речта си в историческата зала "Уестминстър" на парламента Зеленски ще посети, заедно със Сунак, украинските войски, които получават обучение от британските военни в Югозападна Англия.

Още снимки от посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски вижте ТУК >>>

"Премиерът ще предложи да засили офертата на Обединеното кралство за обучение на украинските войски, включително да я разшири с пилоти на изтребители, за да гарантира, че Украйна може да защитава небето си и в бъдеще", заявиха от офиса на Сунак.

Обучението ще "гарантира, че пилотите ще могат да летят на сложни изтребители по стандартите на НАТО в бъдеще".

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА

Вместо това Зеленски получи обещания от съюзниците за танкове на фона на предупрежденията, че Русия струпва жива сила и техника за нова голяма офанзива на изток.

Във вторник Дания, Германия и Нидерландия обещаха, че Украйна ще получи поне 100 танка през "следващите месеци".

Миналата седмица Сунак заяви, че изпращането на британските изтребители „Тайфун“ и F-35 в Киев ще изисква "месеци, ако не и години" обучение и че търси най-ефективния начин да помогне на Киев да постигне победа.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс също предупреди, че доставката на изтребители за Украйна няма да бъде "магическа пръчка" във войната, въпреки че отказа да изключи тази идея.

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА

Досега Съединените щати отхвърляха всякакви доставки на изтребители F-16 за Украйна, но други партньори, включително Полша, се показаха по-отворени към идеята.

Великобритания заявява, че през последните шест месеца вече е обучила 10 000 украински войници "до бойна готовност" и ще обучи още 20 000 през тази година.

Обединеното кралство вече се е съгласило да изпрати 14 от своите танкове „Чаленджър“ 2 на Украйна. 

Президентът Володимир Зеленски призова съюзниците на Киев да осигурят "необходимите оръжия", за да спрат руската инвазия, по време на посещението си във Великобритания, съобщиха от президентството на Украйна.

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА

Зеленски отправи призив за "бойни самолети за Украйна“. Той подчерта, че е важно „Украйна да получи необходимите оръжия от съюзниците, за да спре руското настъпление и да освободи всички временно окупирани украински територии", се казва в изявление на президентството след срещата на украинския президент с британския министър-председател Риши Сунак.

Британските законодатели аплодираха дълго президента при обръщението му към британския парламент по време на рядкото му посещение в чужбина, съобщава АФП.

Обръщайки се към членовете на долната и горната камара на парламента в старинната зала "Уестминстър", Зеленски благодари на Великобритания за подкрепата и обеща, че "свободата ще победи". Зеленски похвали Борис Джонсън за това, че е помогнал за обединяването на международната общност зад Украйна, когато това е изглеждало "невъзможно", предаде „Дейли мейл“.

Президентът подари на председателя на парламента Линдзи Хойл каска, подписана от един от киевските пилоти, и призова Обединеното кралство да предостави своите "мощни" самолети - след като Сунак обяви, че Великобритания ще обучи силите как да ги управляват.

Зеленски заяви, че е дошъл от името на "смелите", които са "в окопите под вражеския артилерийски огън".

"Ние знаем, че Русия ще загуби. Наистина знаем, че победата ще промени света", каза той.

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА

„Дойдох тук и застанах пред вас от името на смелите, от името на нашите военни герои, които сега са в окопите под вражеския артилерийски огън, от името на нашите въздушни артилеристи и всеки защитник на небето, който защитава Украйна от вражески самолети и ракети, от името на нашите танкисти, които се борят за възстановяване на украинските граници, от името на нашите наборници, които сега се обучават, включително и тук, във Великобритания. Благодаря ти, Великобритания. Лондон е на страната на Киев от първия ден, от първите секунди и минути на пълномащабната война, Великобритания, вие протегнахте ръка за помощ, когато светът все още не беше разбрал как да реагира. Борис, ти накара другите да се обединят, когато това изглеждаше абсолютно невъзможно. Благодаря ти“, добави украинският президент.

Той ще използва изненадващата си визита и за да се срещне с някои от украинските си войници, които се обучават във Великобритания.

В сряда Сунак обеща допълнителна военна подкрепа за Украйна, включително - от решаващо значение - обучение на украински пилоти на изтребители. Това би могло да проправи пътя на украинските сили да летят със сложни изтребители по стандартите на НАТО - ключово искане на Зеленски.

Тази сутрин Великобритания също така обяви нов кръг от санкции срещу руските военни и елита на Кремъл в опит да затегне допълнително икономическия натиск върху режима на Владимир Путин.

През последните шест месеца в Обединеното кралство са обучени около 10 000 украински новобранци. Първите военнослужещи пристигнаха във Великобритания миналата седмица, за да се научат да командват танкове "Challenger 2", след решението на министър-председателя да предостави комплекта.

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА

В сряда сутрин министърът на външните работи Джеймс Клевърли представи нов пакет от санкции, насочени към шест компании, предоставящи военно оборудване за продължаващите бомбардировки на Русия над Украйна. Сред тях са производителят на безпилотни апарати, използвани за унищожаване на украински бойни машини, компания, произвеждаща части за руски хеликоптери, и софтуерна фирма, занимаваща се с военна авиация. Санкции бяха наложени и на група, свързана с Путин чрез непрозрачни финансови мрежи. Тя включва пет лица, свързани с луксозните резиденции на руския президент, включително "Двореца на Путин" на стойност 100 милиарда рубли и неговата дача край езерото. Клевърли заяви: "Украйна показа на Путин, че няма да се разпадне под неговата тиранична инвазия.Не можем да му позволим да успее. Трябва да увеличим подкрепата си. Решен съм, в съответствие с нашите закони, че Русия няма да има достъп до активите, които сме замразили, докато не прекрати веднъж завинаги заплахите си за териториалния суверенитет и целостта на Украйна“.

Володимир Зеленски Риши Сунак
БТА


Обединеното кралство също така ще предложи програма за междинно обучение на украински морски пехотинци и обеща "незабавен прилив" на военно оборудване, включително оръжия с по-дълъг обсег на действие.

Въпреки че Великобритания разполага с изтребители F-35 и Typhoon, по-вероятно е на Украйна да бъдат доставени по-старите изтребители F-16, които се експлоатират широко от други държави от НАТО, ако западните лидери се съгласят с исканията на Зеленски.
БГНЕС