/ / iStock/Getty Images
С указ от вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски създаде Щаб на върховния главнокомандващ. Указът е публикуван на сайта на държавния глава, предаде украинската агенция УНН.

Щабът се създава "във връзка с въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, която застрашава нейната държавна независимост и териториална цялост, за осигуряване на стратегическо ръководство на Въоръжените сили на Украйна, другите военни формирования и правоохранителните органи", се посочва в документа.

С указа се прекратява дейността на военния кабинет към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Работен орган на Щаба на върховния главнокомандващ е Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. 

Председател на Щаба на върховния главнокомандващ е президентът и върховен главнокомандващ Володимир Зеленски, координатор е Олексий Данилов.

Новият щаб включва още премиера Денис Шмигал, външния министър Дмитро Кулеба, вътрешния - Денис Монастирски, главнокомандващия въоръжените сили Валерий Залужни, шефа на президентския офис Андрий Ермак, Иван Баканов - шефа на украинската Служба за сигурност, командващия силите за специални операции Григорий Галаган, командващия силите за териториална отбрана Юрий Галушкин, началника на граничната служба Сергий Дейнеко и др.
 
БТА