Русия настъпва все повече в Киев, Украйна съсредоточава към столицата военни машини

Втори ден от началото на военната операция в Украйна - руската армия достигна Киев, а градът се готви за отбрана с машини, военни части и доброволци. Сред тях рамо до рамо е и украинският президент Володимир Зеленски. Бившият шампион по бокс в тежка категория Виталий Кличко и настоящ кмет на Киев също каза, че ще се сражава редом с брат си. Няколко големи града в южната и източната част на страната бяха превзети или обкръжени.

Руските войски стигнаха до покрайнините на Киев. Според украинските власти руските части  бързо напредват от северната част на града. Войските настъпват от север, от изток през Донецк, Луганск, Харков и Суми и от Крим на юг. Стрелба се чува в централната правителствена зона в центъра, близо до президентския офис.

17:00 

Киев обяви отново въздушна тревога точно в 17:00 ч., съобщи украинският сайт КГГА, цитиран от БГНЕС.

Властите призовават всички лица, които са в украинската столица, да се отправят спешно към най-близките укрития. Приблизително по същото време е обявена въздушна тревога и във Виница (на 200 км югозападно от Киев).

16:30

Украински военни машини навлизат в Киев

Украински военни машини навлизат в столицата Киев, за да я защитят от приближаващите руски войски, съобщи украинското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.


Кметът на Киев Виталий Кличко каза по-рано днес, че градът е „влязъл в отбранителна фаза“.

Командването на сухопътните войски на Украйна съобщи във „Фейсбук“, че са били убити повече от 1000 руски военни. „Русия никога досега не е губила толкова военнослужещи по време на бойни действия в нито един въоръжен конфликт, който е започвала“, се казва в съобщението, цитирано от Укринформ.

„Руските майки изпращат синовете си на сигурна смърт, защото въоръжените сили на Украйна твърдо удържат отбраната и ще защитават земята си от окупаторите“, заявява украинската армия. 

Руското министерство на отбраната заяви, че няма жертви от руска страна, предаде ДПА. Никое от двете твърдения не може да бъде независимо потвърдено, отбелязва агенцията. 

16:00 

Русия заяви, че е превзела ключово летище на северозапад от Киев


Руското министерство на отбраната заяви, че въоръжените сили на страната са превзели стратегическо летище северозапад от Киев и са спуснали парашутисти в района, предаде Ройтерс.

Според изявлението руската армия е блокирала достъпа до Киев от запад, а силите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна са нападнали позиции на силите на Киев, получавайки подкрепа от Русия.

Украйна заяви, че столицата ѝ и други части от страната са били подложени на ракетен удар рано тази сутрин, припомня Ройтерс.

14:26

Киев опустя пред очакваното руско настъпление

Страхът завладя Киев, докато руските войници напредват към украинската столица и най-голям град в страната, предаде ДПА.

Улиците и площадите до голяма степен са опустели, въпреки че въоръжени части патрулират из града, разказа кореспондент на информационната агенция. 

По-рано външният министър Дмитро Кулеба съобщи за "ужасни руски ракетни атаки" срещу столицата, дом на близо 3 милиона жители. Украинското министерство на отбраната призова населението да блокира навсякъде, където може, руската военна техника. 

"Излезте по улиците с украински знамена, снимайте руските окупатори. Покажете им, че не са желани тук, че всички ще им се съпротивляваме", отправи призив към гражданите министерството. 

13:04

Военни танкове по улиците на Киев

BBC показа запис, който е получен в редакцията. На него се вижда как танкове, вероятно руски, навлизат в столицата на Украйна. От медията са потвърдили, че кадрите са от киевския район Оболонски.


12:30

18 000 оръдия с боеприпаси са били раздадени на войниците само в района на Киев


Силите за отбрана на Украйна отправиха отново призив в Twitter и до всички цивилни - да се присъединят, независимо от тяхната възраст, дори и да са непълнолетни. Изявлението гласи: "Днес Украйна има нужда от всички. Носете само паспорта и идентификационния си номер".

Около 18 000 оръдия с боеприпаси са били раздадени на войниците само в района на Киев от началото на руската инвазия рано в четвъртък, според украинските власти. В съвместно изявление министърът на отбраната Алексий Резников и Валерий Залужний, началник-щаб на въоръжените сили, заявиха, че идват още оръжия. „Скоро ще получим допълнителна подкрепа със съвременни оръжия и други ресурси от нашите партньори“, казаха те. 

Вчера украинският президент Владимир Зеленски разпореди обща военна мобилизация. Той каза, че "за да се осигури отбраната на държавата, поддържане на бойна и мобилизационна готовност на въоръжените сили на Украйна и други военни формирования", е разпоредена широка мобилизация, включително в столицата Киев и всички основни украински градове. Това включваше забрана на всички граждани от мъжки пол от 18 до 60 години да напускат страната, според Държавната гранична служба Мобилизацията също така инструктира „набиране на наборни военнослужещи, резервисти за военна служба, доставянето им във военни части и учреждения на въоръжените сили на Украйна“ и други служби за държавна сигурност.


11:58
Киев с официален призив: 

Официалният сайт на Киев съобщи: Във връзка с наближаването на активни военни действия, жителите на Оболонския район са помолени да не излизат навън, съобщиха от отдел "Общинска сигурност".

В съобщението се казва още: „Моля, бъдете бдителни и останете на закрито – у дома или в убежища. Излизането навън сега е много опасно поради приближаването на врага. Единствено изключение може да бъде необходимостта от преместване в подслон, ако е активиран сигналът за въздушна аларма. Стойте далеч от прозорците, докато сте у дома “, казаха от отдела.

11:16

Поредна въздушна тревога в Киев, сирените отново вият

Внимание! Обявена е въздушна тревога!  Отидете незабавно до най-близкия подслон! Този призив се появи на официалната страница на Киев, като е приложена и карта на възможните убежища.

 

Киев убежища

Местните власти публикуваха и списък с работещите аптеки в столицата.


11:10

Изстрели се чуват близо до района с правителствените сгради в украинската столица

Това съобщи АП, цитирана от БТА. По-рано президентът Зеленски обяви, че е мишена номер едно на Русия. Той увери, че не е напускал Киев и няма да го направи. "Оставам в столицата заедно с моето семейство. Според нашата информация, врагът ме е набелязал като мишена номер едно, а семейството ми – като втора мишена", обясни президентът на Украйна.


Въздушна тревога и разрушени сгради в Киев след ракетни удари (СНИМКИ)

10:40

Руски военни са навлезли в Киев


Това съобщи BBC като се позова на Туит от военното министерство на Украйна. "Вражеските диверсионно-разузнавателни групи вече са в Оболонский район, който се намира на 10 км. от парламента в Киев", заяви военният министър на страната.


Армията насърчава жителите на украинската столица към съпротива, като използват коктейли Молотов срещу нашествениците. "Мирни граждани, не напускайте домовете си", зове още информацията, разпространена в Туитър.

Военните също така призовават хората да им подават актуална информация за придвижването на руските военни.

Въздушна трегова и разрушени сгради в Киев след ракетни удари (СНИМКИ)
 

Експлозии и престрелки избухнаха в северната част на украинската столица Киев, предаде междувременно АФП от мястото, докато нахлуващите руски сили се приближават.

Пешеходци бягат, за да се предпазят, а в района на Оболонски се чува стрелба със стрелково оръжие и експлозии. По-големите взривове се чуват чак в центъра на града.

МВнР: Четири автобуса пътуват към Киев, други три тръгват от Одеса за България