Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БТА
В среднощното си обръщение президентът Зеленски критикува решението за таван на цените на руския петрол от 60 долара. Според него той трябва да е двойно по-малък, съобщи БНТ

"Дискусиите за таван на цените на руския петрол приключиха, за съжаление - без сериозни решения. Защото не бихте нарекли сериозно решение за такова ограничение за руските цени, което е доста удобно за бюджета на една терористична държава. Русия вече нанесе колосални щети на всички страни по света, като умишлено дестабилизира енергийния пазар. И светът не посмя да задейства реалното си енергийно разоръжаване. Това е слаба позиция. Логиката е очевидна, ако таванът на цената на руския петрол е 60 долара, вместо например 30, което беше поискано от по-специално от Полша и балтийските държави, тогава руският бюджет ще получава само около 100 милиарда долара годишно", каза Зеленски.

Най-тежка беше ситуацията на фронта в Украйна тази нощ в района на Бахмут.

Според американското разузнаване военните действия ще се движат с по-бавни темпове през следващите месеци. Офанзива и от двете страни може да се очаква през пролетта. Според директорката на Националното разузнаване Аврил Хейнс, украинската страна продължава да поддържа висок боен и морален дух - въпреки руските атаки върху енергийната инфраструктура на Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обвини Русия, че умишлено проявява жестокост и атакува цивилни.

Русия няма да приеме ограничението от 60 долара за барел за своя суров петрол, договорено от Европейския съюз, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Bloomberg.

Това беше първата реакция на Кремъл, след като европейските дипломати решиха да определят прага на руския петрол в петък вечерта след дълги преговори.

Ограничението ще забрани на компаниите да предоставят услуги, включително доставка и застраховане, за доставки на руски петрол навсякъде по света, освен ако не се продават под договореното ниво.

"В момента го анализираме“, каза Песков в събота. "Направена е известна подготовка за такава шапка. Няма да приемем това ограничение.“

Москва ще съобщи как ще бъде организирана работата след приключване на анализа, каза Песков и добави, че той ще бъде извършен бързо.

Кремъл изготвя проект на президентски указ, който ще забрани на руските компании и всички търговци, купуващи националния суров петрол, да го продават на всеки, който участва в механизъм за таван на цените, каза човек, запознат с въпроса, в края на миналия месец.

Указът по същество ще забрани всяко позоваване на таван на цените в договорите за руски суров петрол или продукти и ще забрани товарите, предназначени за страни, които приемат ограниченията.

Вицепремиерът Александър Новак каза през ноември, че Русия ще пренасочи доставките си на петрол към "пазарно ориентирани партньори“ или ще намали производството си.

Водещият руски суров петрол се повиши до малко над 50 долара за барел в четвъртък, но е доста под горната граница на цената от 60 долара на Европейския съюз от почти две седмици.
Агенция "Фокус"/БНТ