/ БГНЕС
"Ситуацията на фронтовата линия в Източна Украйна, особено в Донецка и Луганска област, остава изключително трудна", призна президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски каза, че "това е буквално битка за всеки метър украинска земя".

Сраженията в Украйна са много ожесточени, като боевете за град Бахмут в Донецка област са особено кръвопролитни. На този фон представители на украинските власти и западни държави предупреждават, че Русия подготвя голяма офанзива около първата годишнина от своята инвазия в съседната страна.

В обръщението си Зеленски призова за ускоряване на доставките на военна помощ за Украйна, предаде ДПА.

"Ние виждаме, че Кремъл се опитва да изстиска от Русия целия й потенциал за агресия. Те бързат, защото знаят, че светът в крайна сметка е по-силен, но има нужда от време, за да използва силата си", каза украинският президент.

Въпреки че руските въоръжени сили от месеци се опитват да превземат Бахмут, не спират своите атаки и двете страни в конфликта понасят тежки загуби, фронтовите линии от Харков на североизток до Херсон на юг остават сравнително стабилни, заяви днес в Брюксел председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от ДПА.

Най-висшият американски военен каза, че няма "фантастични маневри" около Бахмут.

"Има фронтални атаки, много артилерия, с изключително високи равнища на загуби специално в този район", отбеляза той и уточни, че Русия дава особено много жертви.
Николай Станоев/БТА