/ Guliver/Getty Images
Фокусирани от десетилетия върху изкореняването на глада, африканските страни не успяват да се справят с разрастващия се проблем със затлъстяването, който скоро може да предизвика сериозна криза в общественото здравеопазване, предупреждават експерти, цитирани от Ройтерс.
 
Според авторите на доклада Глоубъл нютришън рипорт, една четвърт от страдащите от затлъстяване 41 милиона деца под 5-годишна възраст в света живеят в Африка, като на континента броят им се е увеличил през последните две десетилетия.
 
Милиони по света страдат от недохранване или от наднормено тегло

В Африка същевременно растежът на шест пъти повече деца е възпрепятстван в резултат на недохранване, като броят им продължава да се увеличава.
 
Според Световната здравна организация (СЗО) обаче незаразни болести като диабет и сърдечносъдови заболявания, повечето от които са свързани със затлъстяването, се очаква до 2030 г.  да се превърнат в най-големия убиец в Африка.
 
"Разтревожени сме, защото на проблема не се обръща достатъчно внимание", казва Корина Хоукс, съавтор на доклада.
 

Guliver/Getty Images


Хиляди деца умират от глад, милиони тонове храна - на боклука

По данни на СЗО 30%от възрастното население на Африка страда от затлъстяване. Процентите клонят към 10% дори в крайно бедни страни като Сиера Леоне и Либерия.
 
На места проблемите битуват едновременно - например майка страда от затлъстяване, докато децата й са със забавен растеж вследствие на недохранване.
БТА