Хиляди деца умират от глад, милиони тонове храна - на боклука
Хиляди деца умират от глад, милиони тонове храна - на боклука / Личен архив

„Мисли, яж, спаси”  - отношението към храната в световен мащаб", тази година това е темата на 5 юни, световен ден на околната среда, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Годишните загуби на храна се равняват на 1.3 милиарда тона, като в същото време един от седем души гладува, а повече от 20 000 деца на възраст под 5 години умират ежедневно от глад. Щом храната се губи, всички ресурси – суровини и енергия използвани в производството й, също са загубени. Например, около 1000 литра вода са нужни за производството на 1 литър мляко!

Какво може да се направи? Едно от възможните решения на държавно ниво е създаването  на „Хранителни банки”. Идеята възниква в Съединените щати. През 1967 година в щата Финикс. Джон ван Хенгел среща вдовица с десет деца, която рови в контейнерите за боклук зад един супермаркет. Помага й, и намира изхвърлена храна, която е годна за ядене. Той убеждава магазините да му дават продуктите, вместо да ги изхвърлят и започва да ги дарява на различни организации, които подпомагат нуждаещи се. Инициативата на Джон ван Хенгел бързо среща много последователи, на територията на щатите се създават множество хранителни банки.
„Хранителна банка” е организация с идеална цел, работеща за оползотворяване на годни за консумация храни, които по различни причини не могат да бъдат реализирани на пазара. Тя е замислена да обединява интересите на бизнеса, държавата и обществото и да подпомага някои групи от населението, чрез използване на вече налични хранителни ресурси. Подобно подпомагане с дарени храни би излязло много по-евтино, отколкото храните бъдат закупени специално за нуждаещите се. Разбира се, храните, които се събират и разпределят, трябва да са с гарантирано от контролните органи качество. За България това е Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Какво може да направи  всеки потребител, за да намалее  количеството на изхвърлените годни  храни? Обърнете внимание на „грозните” плодове и зеленчуци! Огромни количества храна се унищожава, единствено по признак: „Нестандартна и с недобър търговски вид”! Стойността на “грозните” храни в света се оценява на един трилион долара. Препоръката е тези “уродливи” плодове и зеленчуци, които имат необичайна форма, да се предпочитат, за да не бъдат изхвърлени. Те също са вкусни и полезни, както и останалите. Време е в ЕС да преразгледат изискванията за качество на плодовете и зеленчуците на база хранителна стойност, а не по външен вид!

От РЗИ Габрово припомнят, че за първи път 5 юни - Световният ден на околната среда се отбелязва през 1973 година след решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, състояла се в Стокхолм. На този ден ООН насочва вниманието към проблеми засягащи цялото човечество и изискващи бърза намеса за решаването им, или за снижаване на неблагоприятните последици от тях.