В Зимбабве се живее по-добре от България
В Зимбабве се живее по-добре от България / Guliver/Getty Images, ThinkStock/Getty Images
В Зимбабве се живее по-добре от България
89130
В Зимбабве се живее по-добре от България
В Зимбабве се живее по-добре от България
  • В Зимбабве се живее по-добре от България
  • В Зимбабве се живее по-добре от България

В Зимбабве се живее по-спокойно и по-добре отколкото в България. Това твърди българка, живяла 16 години в африканската страна. Сега 10 години, след като се е върнала, тя иска пак да отиде в Зимбабве. През 16-те години, прекарани в Африка, България й липсва много. Затова се връща. Днес обаче оценява това като голяма грешка.

Маги Николова заминава в Зимбабве през 1990 година, когато в България основните хранителни продукти липсват и се купуват с купони. Връща се 16 години по-късно през 2006-та. България е различна, има луксозни магазини и стоки. Няма купони, но и хората са се променили, констатира тя:

„Преди да замина за Зимбабве си спомням как учителите бяха на почит, имаше уважение към тях. Когато се прибрахме, това липсваше. Не можех да преживея този факт".

В Зимбабве се живее подобре от България
netinfo

Маги Николова завършва висшето си образование в Зимбабве. Учи психология в университета в столицата Хараре. Там се омъжва и за приятеля си от България, който заминава при нея след казармата. В Зимбабве ражда двете си деца. Те имат само българско гражданство, защото родителите им са българи. В Зимбабве, макар и много трудно заради цвета на кожата си, взима шофьорска книжка, която е метална, а не пластика.

България им липсва много и решават да се върнат. Децата се адаптират трудно, защото разбират, но не говорят български.

„Когато се прибрахме им беше много тежко. Бяхме наели учителка и идваше по 6 часа всеки ден да се учим на български език", разказва Маги.

Връстниците им в училище ги приемат трудно, защото идват от Африка.

В Зимбабве се живее подобре от България
netinfo

Днес Маги Николова казва, че Зимбабве и липсва и иска да се върне там: „Липсват ми усмихнатите хора. Като вървиш по улиците хората те поздравяват независимо дали те познават или не. Тук в България подминаваш хора, които познаваш. Всеки е с тревоги и грижи, изписани по лицето. Това действа подтискащо. Тук всичко е много забързано. Човек няма време да се срещне с близки, с познати, с приятели. Всичко ми липсва".

Маги признава, че много е искала да се върне в България и да живее тук, в родината си. Днес обаче смята това за грешка: „Едва когато се прибрахме окончателно видях, че наистина сбъркахме, направихме голяма грешка. В момента, в който синът ми завърши и реши да отиде нанякъде, определено искаме да се махнем".

В Зимбабве се живее подобре от България
netinfo