Интересен щрих беляза разговорите в Техеран на Реджеп Тайип Ердоган с руския лидер Владимир Путин - президентът на Турция остави Путин да чака близо минута, преди да пристигне на срещата. Това постави руския му колега в непривичната роля на чакащ, при положение, че подобни политически тактики обичайно са запазена марка на самия Путин.

 
Действията на Ердоган предизвикаха серия тълкувания в конвенционалните и социалните медии - някои предположиха, че това е отмъщение на турския лидер заради подобно отношение към него в Кремъл преди две години, а други видяха в него свидетелство за голямата промяна, настъпила след руската инвазия в Украйна. Дали пък изоставяйки руския президент в неловка самота пред камерите, Ердоган не е целял да открои позицията, в която неведнъж е казвал, че е поставена собствената му страна - изоставена сама да се справя със заплахите от съседна Сирия?

Путин предупреди ЕС, че газовите доставки може да продължат да намаляват

През март 2020 г. по време на друга среща в Москва на Путин и Ердоган за Сирия руският лидер накара турския гост да чака почти две минути, преди да се яви за разговора, в разрез с дипломатическите практики. Мнозина тогава се опитаха да разгадаят посланието, което руският лидер е искал да предаде на колегата си от Турция с това отношение, но имаше и такива, които омаловажиха случая, като обясниха, че Путин закъснява за почти всички срещи, а рекорд държи разговор с Меркел, за който руснакът закъснял цели четири часа.

Срещата Ердоган-Путин преди две години бе ознаменувана със споразумение за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб, където нарастване на насилието доведе до прогонването на хиляди хора от домовете им и изправи Москва и Анкара пред пряка конфронтация. Не е ясно какви ще са резултатите от вчерашната среща в Техеран, проведена на фона на планове на Турция за нова военна операция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия, която, както изглежда, не среща одобрението на главните играчи в региона.    

Путин е на посещение в Иран, ще обсъждат сирийския конфликт

Именно борбата с терористите в Сирия беше акцентът, който турският президент Реджеп Тайип Ердоган се постара да постави по време на вчерашните си разговори в Техеран с президентите на Русия и Иран. Проправителственият в. "Сабах" отбелязва, че Ердоган е изпратил много ясно послание на тристранната среща в Техеран: "Ще ликвидираме огнищата на злото от Сирия". Той е подчертал, че Тал Рифат и Манбидж са се превърнали в леговище на терористи и "е дошло времето" тези градове да бъдат прочистени от кюрдските сили, под чийто контрол се намират.

 
БТА