Разрушителните земетресения от 6 февруари в Югоизточна Турция, в които по последни данни са загинали над 45 хиляди души, отключиха миграционни вълни в страната. Прогнозите на сеизмолозите за очаквано силно земетресение по Северноанадолския разлом в областта Мармара, както и спомените за разрушенията от земетресението по този разлом през август 1999 г. (с магнитуд 7,4 по Рихтер, в което загинаха над 17 хиляди души) насочиха много жители на града към мигриране в квартали на мегаполиса, разположени по-далеч от линията на разлома, които са смятани за по-безопасни, или извън града. 

Града напускат главно жителите на истанбулски квартали с преобладаващо стари жилищни сгради като Кадъкьой на азиатския бряг на мегаполиса и Авджълар, Багджълар, Сефакьой, Бейликдюзю на европейския бряг, които бяха сред най-силно пострадалите зони през 1999 г., което сеизмолозите обясниха с географската им близост до линията на разлома, писа турският вестник "Економи газетеси".   

Преселващите се хора оставяли част от покъщнината си в складове, поради което всички налични складове в последно време са запълнени. 

От Асоциацията на спедиторите съобщиха, че рязко се е увеличил броят на хората, търсещи услугите им за пренасяне на жилищно имущество.

След разрушителните земетресения в Кахраманмараш на 6 февруари по 25-30 семейства на ден се пренасят от един квартал в друг или извън града, докато преди земетресенията бяха по 2-3 семейства.

Хората казват, че се преместват, тъй като къщите им са стари и се страхуват от разрушаване при земетресение, каза председателят на Асоциацията Али Айълмаздър.

Според експертите има голямо увеличение в поръчките за тестване на сградите специално срещу земетръс.

70 процента от жителите на Истанбул биха сменили домовете си, понеже се съмняват в тяхната здравина и безопасност и смятат, че са под риск да се разрушат при земетръс, показват данните от анкета на агенция Ипсос, цитирана от президента на Асоциацията на всички предприемачески консултанти по недвижими имоти (TÜGEM) Хакан Акдоган.

Освен към кварталите в Истанбул, които са по-далеч от Мраморно море, засилена е миграцията и извън града. На първо място сред предпочитанията е Егейската област на Турция.

Предпочитани са и по-близките до Истанбул окръзи Коджаели и Измит. Тези райони бяха наново застроени след земетресението през 1999 г, според въведените антиземетръсни стандарти.

Пограничните Одрин и Къркларели са сред предпочитаните от истанбулчани окръзи за заселване поради отдалечеността от разломите от една страна и от друга, поради близостта им до Истанбул.

За последните 20 дни над 2 хиляди души от Истанбул са закупили къщи и земи в Къркларели.

Увеличено е търсенето на недвижими имоти и в Одринско. След земетресенията са били закупени над 300 имота (жилища и парцели) от жители на Истанбул, заяви Серхат Чекер от Дружеството на брокерите на недвижими имоти в Одрин. По думите му това значително е повишило цените на имотите.  
 
Нахиде Дениз/БТА