Мъжът, заподозрян за нападението срещу джамията в Южна Франция в понеделник, при което двама възрастни бяха тежко ранени, казал на следователите, че искал да отмъсти за опустошителния пожар в парижката катедрала "Нотр Дам", предаде ДПА, като се позова на прокурор.

Заподозреният бил убеден, че мюсюлманите са отговорни за пожара, каза прокурор Марк Марие.

Разследващите смятат, че при пожара в "Нотр Дам" става дума за случаен инцидент.

Бивш политик нападнал с бомби джамия във Франция, ранил двама

Според Марие по време на разпита му 84-годишният Клод Сенке признал, че е опитал да подпали вратата на джамията, както и един автомобил, но отрекъл да е имал намерение да убива някого, посочва АФП.

Разпитът му повдигна въпроси за психичното му здраве, поради което той е беше прегледан от психиатър, за да се установи дали е способен да отговаря за действията си, каза прокурорът.

Шест месеца след пожара на катедралата „Нотр дам“

Двамата пострадали все още са в болница и макар и животът им да не е в опасност, вероятно ще имат трайни увреждания, заяви Марие.

През 2015 г. Сенке се явил на регионалните избори като кандидат на френската крайнодясна партия "Национален фронт" (сега "Национален сбор").

Според евродепутатът от "Национален сбор" Жордан Бардела Сенке не е член на партията още от 2015 г., когато бил изгонен.
БТА