/ Gulliver/Getty Images, БГНЕС
От обещаните 922 млн. евро за възстановяването й са преведени 104 млн. евро
Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала „Нотр дам“, за възстановяването й са дадени или обещани общо 922 млн. евро, обяви френският министър на културата Франк Ристер, цитиран от АФП. „Дарителите са общо 350 000, 104 млн. евро вече са преведени“, заяви Ристер.

Френски милиардер дарява 100 млн. евро за възстановяване на „Нотр Дам“ (СНИМКА)

„Твърде рано е да се каже дали сумата на даренията ще е достатъчна. Държавата ще поеме отговорността си, няма да оставим „Нотр дам“ на произвола на съдбата“, добави той.
Набирането на средствата е поверено на три фондации и френския Център на националните паметници.

Представители на френската Католическа църква призоваха да се подхожда предпазливо към възстановяването на катедралата, предаде ДПА. Трябва да се поиска разрешението на Църквата за евентуални промени в архитектурата на катедралата, каза високопоставеният представител на парижкия диоцез монсиньор Беноа дьо Синети.

Ремонтът на Нотр Дам развихри въображението на архитектите (СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон е казал, че ще има международен конкурс, който може да доведе до „съвременен архитектурен израз“ за замяна на разрушената стрела на катедралата. По закон във Франция катедралите са собственост на държавата, но Църквата ги ползва с религиозна цел. „Става дума да се съхрани естеството на сградата, духът й, същината й и историята й“, изтъкна Дьо Синети. „Мисля, че човек се нуждае от много смирение, за да работи по сграда като „Нотр дам“, добави ректорът на катедралата монсиньор Патрик Шове.

Реставрацията на Нотр Дам: Няколко забавни идеи

Министърът на културата Франк Ристер обеща, че Католическата църква и парижките власти ще могат да изразят становищата си, но в крайна сметка решението ще се вземе от държавата като собственик.
БТА