/ БГНЕС
Говор на чужд език, ентусиазирани екскурзоводи, туристи - радостното вълнение пред катедралата "Нотр Дам" в Париж се завърна, предаде Франс прес. Но преградите около нея и странното празно пространство, което по-рано се заемаше от кулата-стрела, напомнят за опустошителния пожар преди три месеца.

Валят обещания за дарения на организации, които събират средства за реставриране и съхраняване на сградата. Засега обаче са предоставени едва 10 процента от обещаните 850 милиона евро. 

30 млн. евро са събрани от дарения за реконструкция на Нотр Дам


Френският парламент гласува проектозакон в унисон с амбициозната задача, поставена от президента Еманюел Макрон катедралата да бъде реставрирана за пет години. Той цели да бъде организирано и контролирано събирането на средства и използването им, както и контролирането на реставрационните работи.

Повечето разногласия между мнозинството и опозицията се дължат на неспазване на правилата на урбанизацията и опазването на околната среда. Някои от тях са пренебрегнати в текста, за да бъдат ускорени строителните дейности.

Gulliver/Getty Images, БГНЕС

Между двете кули на катедралата, където по-рано се издигаше кулата-стрела, проектирана от Виоле Льо Дюк, туристите сега виждат синьо небе. 

ази катедрала принадлежи на историята на света", заяви австралийска туристка. 

Gulliver/Getty Images, БГНЕС

"Въпреки обграждащите я метални скелета, тя има прекрасен вид. Знам, че трябва да бъде свършена още много работа, но човек има чувството, че нещата ще се наредят", каза американският адвокат Райън Фицпатрик, който е във ваканция във френската столица. 

Бившият пожарникар Мигел Кастийо е присъствал на пожара. "Кучето ми Мис Шанел ме предупреди, като изправи уши - разказа той. - Пушекът закриваше слънцето." Оттогава Мигел минава всеки ден край "Нотр Дам" и уверява, че е шокиран от понесените от сградата щети. 
БТА