/ БГНЕС
Басейн, соларни панели и паркинг на покрива са сред екзотичните идеи
Франция получава странни предложения как да изглежда покривът на катедралата Нотр Дам след унищожителния пожар, пише Евронюз.
 
Повечето французи не искат „Нотр Дам” да бъде променяна

Сред най-оригиналните предложения на архитекти е идеята на компания от Швеция Ulf Mejergren Architects, която предлага на мястото на изгорелия дървен покрив ...да има плувен басейн. Компанията посочва, че басейнът ще е отворен за граждани и ще бъде "място за медитация с неподражаема гледка към Париж".
 
Статуите на 12-те апостоли, които бяха спасени от пожара, ще бъдат върнати около басейна и ще бдят над къпещите се в него.
 
Експерти настояват за предпазливост при възстановяването на Нотр Дам

Фирма на френски архитекти от Париж предлага изгорелият дървен връх да бъде заменен със стъклен, а покривът да е направен от соларни панели. Според компанията Vincent Callebaut Architectures това ще превърне ремонтирания Нотр Дам в "сграда на позитивната енергия" и ще бъде пример за екоинженерство и напредничавост в редиците на католическата църква.
  След пожара: Щетите на „Нотр Дам“ отвътре (СНИМКИ)

Архитектът Александър Часанг дори предложи на покрива на Нотр Дам да бъде изграден многоетажен паркинг за автомобили. Така катедралата щяла да "олицетворява нашата ера".
 

Предложения правят не само архитекти. Една от най-тиражираните идеи на граждани е на покрива на Нотр Дам да се направи ботаническа градина.
 
БГНЕС