Двама души, преминали седемдесетте, бяха ранени при атаката
Двама души, преминали седемдесетте, бяха ранени при атаката / / iStock/Getty Images
Бивш кандидат на крайнодясна партия на 84-години е нападателят, който стреля по граждани и опита да подпали джамия във Франция, пише АФП.

Двама души, преминали седемдесетте, бяха ранени при атаката.

Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди нападението и каза, че е солидарен с мюсюлманското малцинство в страната.

Нападателят атакувал двама възрастни мъже, които подготвяли за следобедна молитва джамията в град Байон, на няколко километра от Биариц.

"Извършителят пристигнал с автомобил и хвърлил запалително устройство по страничната врата на джамията. Двама души излезли от сградата и той стрелял по тях. Ранил единият във врата и другият в гърдите и ръката, след което избягал.", каза кмета на Байон.

Двамата пострадали са на 74 и 78 години, откарани са в болница, като нараняванията им са сериозни.

Полицаите проследили извършителя по регистрационния номер на колата му и го намерили в дома му в градче на 16 километра от мястото на атаката.

Местни медии пишат, че това е 84-годишният Клод Синке, който е заподозрян още, че е подпалил и една кола в близост до джамията.

Синке е бил кандидат от партията на Марин льо Пен "Национален фронт" на местни избори през 2015, сочат данните от регистри на вота.

Еманюел Макрон нарече атаката "гнусна" и написа в Туитър, че Франция никога няма да толерира омразата.

Марин льо Пен също осъди нападението и каза, че то "напълно противоречи на ценностите на нашето движение".

Полицията открила три оръжия в дома на Клод Синке.

Нападението стана няколко часа, след като Еманюел Макрон отправи призив към мюсюлманите във Франция да се борят със "сепаратизма" на някои от хората в тяхната общност.

Президентът имаше предвид последната атака, дело на ислямски радикалист, който уби четирима свои колеги в полицейски участък в центъра на Париж.