В катедралата на Милано започна траурната церемония за бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, починал в понеделник на 86 години.
 

италия погребение берлускони
БГНЕС


Днес в цяла Италия е ден на национален траур.

Краят на една ера: Почина Силвио Берлускони


Заради кончината на Берлускони пък парламентът преустанови работа за цялата седмица.
 

италия погребение берлускони
БГНЕС


На церемонията, ръководена от архиепископа на Милано Марио Делпини, присъстват държавният глава Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони.
 


Сред присъстващите в храма днес са и председателите на двете парламентарни камари Иняцио Ла Руса, председател на Сената, и Лоренцо Фонтана, председател на Камарата на депутатите.
 

италия погребение берлускони
БГНЕС


Присъстват и  бившите премиер Марио Драги и Матео Ренци, бившият премиер и настоящ еврокомисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, вътрешният министър Матео Салвини, външният министър Антонио Таяни, лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн. Отсъства бившият премиер Джузепе Конте, от антисистемното Движение 5 звезди. Не е ясно дали присъства бившият премиер Романо Проди, чиято съпруга почина внезапно вчера.

Присъстват и  още много други представители на италианските политически, социални, културни и медийни среди.
От семейството на Берлускони, освен петте му деца и брат му, на церемонията са и бившата му втора съпруга Вероника Ларио и последната му годеница Марта Фашина, както и бившата годеница на Берлускони - Франческа Паскале, която вече пристигна в храма.     

За погребението дойдоха и премиерът на Унгария Виктор Орбан и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, както и премиерът на Албания и президентът на Ирак.

От ранни зори почитателите на Берлускони се тълпяха зад загражденията, поставени в района на катедралата. Случващото се в храма се наблюдава на огромни екрани, инсталирани на площада пред нея.

Според италиански медии Берлускони е поискал да бъде кремиран, а после урната с праха му ще бъде положена в параклиса на луксозното му имение в Аркоре край Милано.

Днес в деня на погребението му петте деца на Берлускони  - Марина, Пиер Силвио, Барбара, Елеонора и Луиджи - публикуваха общо изявление, в което казват, че техният баща ще продължи да живее чрез тях и му благодарят за любовта, с която ги е дарил.
Габриела Големанска/БТА