Днес светът загуби един от най-ярките италиански политици за всички времена. Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст.

Медийният магнат, който ръководи три италиански правителства между 1994 и 2011 г. и чиято партия "Форца Италия" е младши партньор в настоящата управляваща коалиция, от известно време страдаше от левкемия.

Той почина в болница "Сан Рафаеле" в Милано, където тази пролет прекара шест седмици в лечение на белодробна инфекция, свързана с хронична миеломоноцитна левкемия, преди да бъде приет отново в лечебното заведение.

Краят на една ера: Почина Силвио Берлускони

Новината за смъртта му разтърси световния елит. Множество международни лидери отдадоха почит на Берлускони и си спомниха за него.

⇒ Силвио Берлускони беляза италианската история, заяви италианският президент Серджо Матарела. Той нарече Берлускони "велик политически лидер".

"Научих с голяма мъка новината за смъртта на Силвио Берлускони, основател и лидер  на "Форца Италия", главно действащо лице за продължителни периоди в италианската политика и в институциите на републиката. Берлускони беше велик политически лидер, който беляза историята на нашата република, който повлия на парадигмите, на обичаите и на езика в Италия", подчерта Матарела.

Бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Романо Проди заяви, че ще запомни Берлускони като политически лидер, който през дългия си и интензивен период на отдаденост на обществени ангажименти е имал голямо влияние върху живота на Италия, не само върху институциите в страната, но също и върху живота на италианците.

"Ние с него представлявахме различни и противопоставящи се светове, но нашето съперничество никога не се е превръщало в чувство на ненавист на лично ниво и дебатът винаги е бил в сферата на взаимното уважение", заяви Проди и каза, че уважава подкрепата на Берлускони за европеъската кауза преди всичко, защото тя е била изразена и потвърдена в трудни периоди за общата европейска съдба.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, водеща фигура от партията на премиерката Джорджа Мелони "Италиански братя", заяви, че кончината на Берлускони е край на една ера и смъртта му поражда огромна скръб, а той оставя след себе си огромна празнина, защото е бил един велик мъж.

Лидерката на левоцентриската Демократическа партия Ели Шлайн, която е противник на десницата на Мелони, отбеляза, че със смъртта на Берлускони се слага край на една ера. "Всичко ни разделяше и ни разделя от неговата политическа визия, но човешкото уважение към една личност, изиграла главна роля в историята на нашата страна, остава", заяви Шлайн.

Председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса, водеща фигура от партията на Мелони  нарече Берлускони "негов по-възрастен брат".

Председателят на долната парламентарна камара Лоренцо Фонтана определи Берлускони като "абсолютен протагонист в националната, европейката и международната политика и в икономическата сфера".

Заради кончината на Берлускони италианският външен министър Антонио Таяни съкрати визитата си в САЩ и заяви, че изпитва огромна тъга от загубата на приятеля си.

Той сподели също така, че днес е изгубил в лицето на Берлускони един голям приятел и че се чувства опустошен. "Аз рядко плача, но днес е един от дните, в които аз плача", заяви Салвини.

⇒ Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида нарече Берлускони "човек, който създаде история".

„Той попречи на левицата да вземе властта, като се съпротивляваше на атаки от всякакъв вид в продължение на години“, написа Лолобриджида в Twitter, добавяйки: „Невинаги сме споделяли неговите методи и избори, но винаги голямата му любов към свободата. Италианската десница му дължи много. Спомняме си за неговата щедрост, елегантност, интелигентност и ангажираност. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семейството на един велик човек."
Бившият италиански премиер Матео Ренци отдаде почит на Силвио Берлускони, като го нарече човек, който „създаде история“ в Италия. Във Фейсбук той написа:

"Силвио Берлускони създаде история в тази страна. Толкова много го обичаха, толкова много го мразеха. Всички днес трябва да признаят, че влиянието му върху политическия живот, но също и върху икономиката, спорта и телевизията, беше безпрецедентно." „Днес Италия скърби заедно с неговото семейство, неговите близки, неговите компании, неговата партия“, добави Ренци, който беше италиански премиер от 2014 до 2016 г.
Бившият италиански премиер Джузепе Конте описа Силвио Берлускони като човек, който „поляризира дебата“ като никой друг.

Конте описва покойния премиер като предприемач и политик, който „написа важни страници от нашата история“. „Той запали и поляризира публичния дебат може би като никой друг и дори онези, които се сблъскаха с него като политически опонент, трябва да признаят, че никога не му е липсвала смелост, страст и упоритост“, каза Конте, който беше италиански министър-председател от 2018 до 2021 г.
Унгарският премиер Виктор Орбан написа съобщение в Twitter за Силвио Берлускони „Отиде си великият боец“, придружено с тяхна обща снимка.

Надпис към снимката на италиански гласи: "Почивай в мир, приятелю!“
Италианският премиер Джорджия Мелони каза за Силвио Берлускони, че той е “преди всичко борец“.

Във видео съобщение Мелони каза: „Той беше човек, който никога не се страхуваше да отстоява своите убеждения. И точно тази смелост и тази решителност го направиха един от най-влиятелните хора в историята на Италия, които му позволиха да направи истински пробиви в света на политиката, комуникацията и бизнеса“. „С него Италия научи, че никога не трябва да й се налагат ограничения. Той научи, че никога не трябва да се отказва. С него се борихме, спечелихме, загубихме много битки. И за него също ще донесем целите, които сме си поставили ние заедно. Сбогом Силвио“, каза тя.
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е опечален от смъртта на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, защото той е бил негов истински приятел и скъп човек, предадоха световните агенции.

"За мен Силвио беше скъп човек, истински приятел", се казва в съболезнователна телеграма, адресирана от Путин до президента на Италия Серджо Матареле.

"Аз винаги искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взима балансирани и далновидни решения дори в най-сложните ситуации. В хода на всяка една среща с него аз буквално се заразявах от неговата невероятна жизнена енергия, от неговия оптимизъм и чувство за хумор", казва още Путин и определя смъртта на Берлускони като "непоправима загуба и голяма скръб".
Държавно погребение на Силвио Берлускони ще се състои в Миланската катедрала на 14 юни..

Според италианското законодателство държавните погребения се разрешават на настоящи и бивши президенти, министър-председатели и ръководители на парламента и на конституционния съд. Италианските държавни погребения включват военни почести, като ковчегът е заобиколен от шестима членове на италианската военна полиция, карабинерите. Мястото на погребението се определя от семейството. Италия организира държавно погребение миналата година за председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, който почина през януари 2022 г. на 65-годишна възраст.