/ Guliver/Getty Images
Заместник-лидерът на Хизбула Наим Касем заяви, че групировката ще избере наследник „при първа възможност“, след като Израел уби дългогодишният ѝ ръководител Хасан Насрала, предаде АФП.

Той обясни, че подкрепяното от Иран движение ще продължи да се бори с Израел и че е готово да посрещне всяка сухопътна офанзива.

„При първа възможност ще изберем нов генерален секретар на партията“, каза Касем в реч, излъчена по телевизионния канал на Хизбула „Ал-Манар“. Това беше първото обръщение на високопоставен лидер на групировката след смъртта на Насрала на 27 септември.
Той не посочи кога ще се случи избирането на нов лидер или кога ще се състои погребението на Насрала.

Касем обяви, че дългогодишният ръководител на Хизбула е бил убит по време на среща с още четирима души – иранския генерал Абас Нилфорушан, главния командир на Хизбула в Южен Ливан Али Караке и още двама членове на групата.

Той отхвърли твърденията на израелските военни, че Насрала е бил убит заедно с повече от 20 другари.

Касем заяви, че Хизбула ще продължи „да се противопоставя на израелския враг в подкрепа на Газа и Палестина, в защита на Ливан и неговия народ и в отговор на убийствата на цивилни“.

„Ще се изправим пред всеки сценарий и сме готови, ако Израел реши да навлезе по суша, силите на съпротивата са готови за всяка наземна конфронтация“, отбеляза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС