/ пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова 6-те страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, да гледат повече към бъдещето, а не само към миналото, да работят повече за общи интереси. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева предостави на Северна Македония медицинско и компютърно оборудване (СНИМКИ)
 
„Трябва да стъпим на истината за миналото и да мислим и за бъдещето, и за това как да построим общото си бъдеще. Да си част от Европейския съюз означава, че трябва да се работи за общи интереси и за бъдещето, а не да се мисли само за националните интереси“. Това заяви Екатерина Захариева на експертния форум „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”, съпътстващ Срещата на външните министри от Берлинския процес в Скопие.
 

пресцентър, МВнР


Според Екатерина Захариева предимството и приносът на Берлинския процес за Западните Балкани е именно в политиките му за добросъседство. „Чрез образование, чрез свързаност главно сред младите хора трябва да се мисли повече за бъдещето, а не да се гледа към миналото“, посочи външният ни министър. Тя подчерта, че нито една страна – дори най-силните държави в света, не могат да се справят сами с предизвикателствата.

Захариева приветства ролята на НПО-ата за евроинтеграцията на Западните Балкани

 
Външният ни министър изрази надежда, че през март Европейският съвет ще вземе решение за начало на преговори със Северна Македония и Албания, защото това е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на страните в европейските институции. Захариева изтъкна и необходимостта страните да продължат с реформите и да показват резултати.
 

пресцентър, МВнР


 „Балканите не са заден двор на Европа, те са нашият дом, ние живеем в Европа. Бих искала Европейската комисия да създаде механизъм за консултации и дискусии с населението на Западните Балкани не само когато има криза“, заяви още външният ни министър.
 
Екатерина Захариева бе панелист в дискусията на тема „Свързаност, икономическо сближаване, околна среда“ в рамките на форума. По-късно днес вицепремиерът Захариева и служебният министър на външните работи на Северна Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на външните министри от Берлинския процесинициатива, председателствана тази година за първи път съвместно от две страни – България и Република Северна Македония. Министерската среща е първото от поредица значими събития на съпредседателството, чиято кулминация ще бъде Срещата на върха в София през есента.