Катастрофата на военен хеликоптер Ми-24 в Кот д'Ивоар на 10 септември в северната част на страната, при която загинаха петима души, включително трима българи, се дължи на лошото време, каза ръководителят на въоръжените сили след последните разследвания, предаде БГНЕС.

"Първоначалните заключения от разследването, започнало в деня след инцидента, показват, че катастрофата е възникнала поради неблагоприятни метеорологични условия", се казва в изявление на генерал Ласина Думбия, цитирано от АФП.

МВнР: Трима българи са загинали при катастрофата с хеликоптер в Африка

Хеликоптерът се разби през нощта на два километра северно от Тоголокае, близо до границата с Буркина Фасо - район, в който е имало няколко атаки от предполагаеми джихадисти.

Издирващите са успели да възстановят една от черните кутии на хеликоптера и да открият останките на петимата загинали, състоящи се от "трима (чуждестранни) инструктори" и пилоти от Кот д‘Ивоар. Според потвърждаващи източници инструкторите са с българска националност.

Военен хеликоптер катастрофира в Африка, има съмнение за загинали българи

Ми-24 е тежкотоварен хеликоптер с вместимост за осем военни, който за първи път постъпва на въоръжение в съветските ВВС през 1972 г.
Хеликоптерът е бил на „мисия“, заяви говорителят на правителството Амаду Кулибали, без да даде повече подробности.

В петък в Абиджан ще бъде отдадена почит към жертвите на Кот д'Ивоар, се добавя в изявлението, като ще бъде организирана и церемония в чест на чуждестранните инструктори преди репатрирането на телата им.
БГНЕС