Генерал-лейтенант Сергей Умнов, съветник на руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев, е задържан по обвинение в злоупотреба със служебното положение, съобщи Би Би Си.

Трима генерали от Санкт Петербург са заподозрени по това наказателно дело. Колоколцев не коментира ситуацията, отбеляза британската медия.

Медведев: Да се накаже страната с най-големия ядрен арсенал, създава заплаха за човечеството

Умнов е задържан в Москва и отведен в центъра за временно задържане на улица "Петровка" 38. Това съобщиха за ТАСС от Московския център за Обществената комисия за наблюдение (ОКН), чиито наблюдатели са го посетили в центъра за задържане. "Генералът каза на наблюдателите, че е обвинен в злоупотреба с власт. Той не се признава за виновен", се казва в информацията.

57-годишният генерал е работил в Санкт Петербург, където от март 2012 г. до февруари 2019 г.  е бил началник на главното управление на МВР за града и региона. От този пост се премества на поста помощник на руския вътрешен министър Владимир Колоколцев.

От 2013 г. е генерал-лейтенант на полицията, а от 1986 г. работи в службите.

Няколко ръководители на главното управление на МВР за Санкт Петербург и Ленинградска област са задържани в рамките на наказателно дело за злоупотреба със служебно положение, потвърди руското МВР.

Умнов "изрази пълно несъгласие с това, в което е обвинен, като нарече всичко това глупост и абсурд", заяви пред Интерфакс Ева Меркачова, член на московската ОКН.

Медиите съобщиха и за обиски на Алексей Семьонов, началник на Държавното управление на пътната полиция в Санкт Петербург и Ленинградска област. Местното издание 47news предполага, че обиските са свързани с наказателно дело за злоупотреба със служебно положение, което е започнало през 2020 г.
БТА