Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси няма да може повече да се причестява, защото подкрепя правото на аборт и при това при изразяването на тези си възгледи публично се позовава на католическата си вяра, заяви в писмо архиепископът на Сан Франциско Салваторе Кордилеоне, цитирано от Ройтерс.

В отворено писмо на архиепископа, адресирано до Пелоси, и още едно, адресирано към вярващите, се отбелязва, че "през годините становището на Пелоси за абортите е ставало все по-крайно, особено през последните няколко месеца". Засега няма коментар от канцеларията ѝ.

Байдън е готов да защити „фундаменталното право“ на аборт

Решението на архиепископа идва след изтекла по-рано този месец информация за проектостановище на Върховния съд на САЩ, според което решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., узаконило абортите в Щатите, ще бъде отменено.

Кордилеоне заяви, че Пелоси не е откликнала на исканията му да се срещнат в месеците, откакто тя е обещала да направи така, че защитата на абортите да залегне във федералното законодателство на САЩ, след като законодателите в някои консервативни щати въведоха на щатско равнище почти пълна забрана на абортите.

Проектозакон срещу абортите предизвика масови протести в САЩ

Архиепископът каза, че през април е изпратил лично писмо до Пелоси, в което я е предупредил, че ще ѝ забрани да взима причастие, докато публично не се откаже от подкрепата си за правото на аборт и не спре да се позовава публично в тези си възгледи на католическата си вяра.

В писмото си до вярващите Кордилеоне пише, че "действията му са чисто пастирски, а не политически".

"Председателят Пелоси остава наша сестра в Христа", посочва той. "Нейното застъпничество за грижата за бедните и уязвимите буди възхищение у мен."
БТА