/ БГНЕС
Масови протести избухнаха в САЩ в защита на правото на аборт. Недоволството беше предизвикано от безпрецедентно изтичане на съдебен документ, разпространен от изданието Politico. Според проектостановището Върховният съд на страната може да отмени правото на аборт, съобщава БНТ.
 
Гняв, сълзи и бурни скандирания пред сградата на Върховния съд във Вашингтон. Провокирани от разпространеното проектостановище, там се събраха както противници, така и поддръжници на правото на аборт. В документа се посочва изказване на един от съдиите, че легализирането на абортите в САЩ е „изключително погрешно“.
 
Скандалното дело „Роу срещу Уейд“ узаконява абортите в САЩ през 1973 г. Джейн Роу е псевдоним на Норма МакКорви. През 1969 г., когато била 22-годишна, тя поискала да направи аборт в Тексас. Норма започнала съдебен дело, което 4 години по-късно завършило в нейна ползва. По време на процеса Норма родила и дала сина си за осиновяване.
 
Изтичането на информация от Върховния съд е прецедент. Смята се, че заседанията на висшите съдии са сред най-добре пазените тайни в страната.
 
Ако Върховният съд потвърди проектостановището, абортът ще стане незаконен веднага в 22 щата.
 
Окончателното решение на Съда се очаква през юли.
 
БНТ, Politico