телевизия
телевизия / iStock/Getty Images
Руската независима телевизия с пролиберална ориентация "Дожд" ("Дъжд") ще поднови излъчването си тази вечер от чужбина, след като беше принудена да затвори московското си студио след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Телевизията, излъчила през 2021 г. филма "Танго с Путин", беше посетена и похвалена през 2011 г. от тогавашния президент Дмитрий Медведев, когато беше само на една година и до голяма степен аполитична.

Като всички независими медии в Русия обаче тя беше подложена на непрестанно преследване, откакто Владимир Путин се завърна на президентския пост през 2012 г.

"Дожд" съобщи днес, че е получила лиценз за излъчване в Европейския съюз и ще работи от студиа в Латвия, Франция и Нидерландия, както и в Грузия. Телевизията, ще излъчва също в YouTube- платформа, която не е цензурирана в Русия и вероятно ще бъде единственият канал, чрез който повечето хора в страната ще могат да я гледат.

"Заради приетите в Русия репресивни закони и военна цензура бяхме принудени да напуснем домовете си. Сега подновяваме работата си извън страната", се посочва в изявление на "Дожд".

След като управлението в Русия стана по-авторитарно, особено след потушаването на протестите срещу резултатите от президентските избори през 2012 г., телевизията, която нарече себе си "Оптимистичен канал", сметна, че повече не може да остава настрана от политиката.

През 2021 г. телевизия "Дожд" беше изключена от президентския медиен пул и категоризирана като "чуждестранен агент", припомня Ройтерс. Тази категоризацията я принуди да отбелязва своя статут във всичките си програми, които в момента могат да се следят само в интернет, и ѝ наложи цял куп други административни задължения.
БТА