Коронавирусът и стресът от пандемията поразяват мъжката потентност, смятат лекарите
Коронавирусът и стресът от пандемията поразяват мъжката потентност, смятат лекарите / iStock/Getty Images
Към дългия списък на страданията, неразположенията и последиците, които коронавирусът оставя у пациентите след себе си, добавяме още едно: еректилна дисфункция, пише Селия Бланко във в. „Ел Паис“.

Дина Грейсън, американска лекарка, специализирана в областта на инфекциозните болести, обяви, че коронавирусът оставя последствия, за които не се говори толкова много. Неврологичните заболявания, причинени от коронавируса, засягат кавернозните тела и, сред тях, пениса.

За еректилната дисфункция обикновено се мълчи, поради нежеланието на мъжете да признаят, че имат проблеми с ерекцията. Те са обсебени от това. А мъжката гордост е допълнителен проблем. Още по-притеснително е, че коронавирусът също влияе по някакъв начин.
 

"Това, което още не е толкова ясно, са причините, поради които се случва. Изглежда, че причините са многостранни“, казва Хавиер Ромеро, ръководител на андрологията в болница Universitario 12 de Octubre.

"Има теория, че коронавирусът, когато засяга хората, въздейства върху кръвоносните съдове, и че той може пряко да засегне кавернозните тела. А пенисът е съдов орган, където кръвоносните съдове са най-концентрирани, и това може да се превърне в еректилна дисфункция.

Добавете към това, че много пациенти с COVID-19 имат белодробни заболявания. Това означава, че вирусната пневмония променя окисляването на кръвта, което също може да бъде причина за еректилна дисфункция. На всичко отгоре неврологичните увреждания, като тези, предизвикани от загубата на вкус, причиняват невропатии, възникващи при дисфункция. И на всичкото отгоре има теория, която казва, че коронавирусът засяга тестисите“, добавя Ромеро.

Към което, по думите му, трябва да се добави и стресът, който включва и болезнения процес от преминаване през болест, от която умират толкова много хора. Една ситуация, която също влияе на ерекцията.

Ръководителят на отделението по урология на болница Universitario 12 de Octubre признава, че не е имало нарастване на консултациите за еректилна дисфункция, даже обратното, заради страха от коронавируса.

Болниците са претоварени, отделенията спират да лекуват по-малко сериозни случаи, еректилната дисфункция, за която не се говори много и без пандемия, сега почти не се споменава.

Но експертите я анализират. Всички тези проучвания покрай коронавируса ще дадат повече идеи за причините, които водят до това най-широко разпространеното заболяване сред мъжете между 17 и 70 години: еректилна дисфункция. Вечната тайна, за която никой не говори, но която засяга толкова много от тях.

Превод и редакция: DarikNews