/ iStock/Getty Images
Ръководителката на парижкия музей "Орсе" и на музея "Оранжри" Лоранс де Кар ще стане първата жена, назначена на поста директор на Лувъра, предаде Франс прес.

"Президентът на Републиката Еманюел Макрон по предложение на министъра на културата Розлин Башло назначава Лоранс де Кар на длъжността генерален директор на Лувъра", се казва в съобщение на френското културно ведомство.

Де Кар, която е на 54 години, ще пристъпи към изпълнение на задълженията си от 1 септември. За поста претендираха също сегашният директор на музея Жан-Люк Мартинез и ръководителят на парижкия музей Пикасо Лоран льо Бон.



Лоранс де Кар е специалист по изкуството на 19-и и началото на 20-и век. Тя започва своята кариера в музея "Орсе" като куратор по живопис. През 2014 година е назначена за директор на музея "Оранжри", а през 2017 г. оглавява музея "Орсе".

Лувърът в Париж е най-посещаваният музей в света

Сред задачите, с които ще трябва да се справи новият директор на Лувъра, е повишаването на посещаемостта. За последната година заради пандемията тя е спаднала със 72 процента. През 2020 година музеят е бил посетен от 2,7 милиона души. За сравнение този показател през 2019 г.- е бил 9,6 милиона. През 2018 година Лувърът постави рекорд, като прие 10,2 милиона посетители.
БТА